Deel dit artikel
-

Toezichthouders willen maatregelen na koersexplosie GameStop (update)

De beurskoers van de Amerikaanse webwinkel GameStop gaat na een actie van Reddit-gebruikers door het dak. Amateursbeleggers jagen de koers zo snel mogelijk omhoog. Woensdag werd het bewuste Reddit-forum Wallstreetbets tijdelijk gesloten voor buitenstaanders, waarna de koers in eerste instantie scherp daalde.

De koers heeft zich weer enigszins hersteld nadat het forum weer toegankelijk werd. Woensdag steeg de koers eerst met 135 procent. Op papier is het bedrijf 24 miljard dollar waard.

GameStop is een winkel voor videogames die al ruim 35 jaar bestaat en nog altijd 6000 fysieke vestigingen heeft in de VS, Canada, Australië en Europa. Al in 2002 ging het bedrijf naar de beurs.

Vorig jaar schommelde de aandelenkoers rond de 10 à 15 dollar. Sinds begin dit jaar liep de koers op naar de 20 dollar. De speculatie begon nadat nieuw bestuurslid Ryan Cohen GameStop het toekomstige Amazon van de videogames noemde.

Het aanjagen van aandelen via sociale media – ook wel pomp en dump genoemd – is overigens niet nieuw, maar de gekte rond GameStop is uitzonderlijk. Apps als Reddit en Robinhood (aandelenhandel) schieten naar de top van de appwinkels.

De koersexplosie is echter bepaald geen goed nieuws voor zogeheten shortsellers die samen al zo’n 6 miljard dollar verloren zouden hebben.

Experts dringen nu aan op maatregelen om verdere speculatie tegen te gaan. Toezichthouder William Galvin uit Massachusetts riep de beursorganisatie NYSE op om de handel in GameStop aandelen voor dertig dagen te schorten. ‘Dit is niet investeren, dit is gokken,’ zei hij in een interview.

De kersverse minister van Financiën Janet Yellen zegt dat de kwestie haar volledige aandacht heeft.

UPDATE Beleggersapp Robinhood beperkt de handel in bepaalde aandelen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

6 Reacties

KoalaBear

De ironie!

Marcel

Nu niet professionele beleggers de koers manipuleren moeten er maatregelen komen? Maar de professionele beleggers mogen dit al wel jaren doen?

Natuurlijk is het echte probleem dat de financiële wereld veel te complex is geworden, met allerlei hefbomen, shortselling en opties. Dat zou men moeten aanpakken.

Stijn

Het is geen pump & dump maar een short squeeze. Eigen schuld van de short sellers om zon risicovolle positie te nemen.

Truusje

De speculanten zijn de shortsellers die hebben gegokt op hun koersmanipulatie om Gamestop failliet te maken en daarmee miljarden dollars te verdienen. Daar hebben de redditors een stokje voor gestoken door ieder voor zich een paar aandelen te kopen. Geen gecoordineerde actie dus.
De shortsellers hebben dit helemaal aan zichzelf te danken, gegokt en verloren. Waren zich prima bewust van de mogelijkheid om oneindig verlies te lijden op deze gok en behoeven derhalve geen bailouts van miljarden dollars zoals in de 2008 crisis.

Chris

En nu het een keer voor de “experts” verkeerd uitpakt, is het illegaal en schreeuwt men om regelgeving. Heel bijzonder. It’s all in the game. You win some, you lose some…

Bobo68

‘Dit is niet investeren, dit is gokken,’
Sorry meneer Galvin, short-selling heeft ook niets te maken met investeren. Gesponsorde ‘experts’ zijn als slagers die hun eigen vlees keuren.

Die maatregelen waar ze voor pleiten is gewoon beperking van de vrije markt omdat het spelletje de grote jongens nu even niet bevalt. Het zijn slechte verliezers. Normaal moet Jan met de Pet bloeden maar zodra het andersom is moet het systeem aangepast worden. Hypocriete onzin.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond