Deel dit artikel
-

TomTom koopt bedrijvengids iLocal

Navigatiebedrijf TomTom heeft de Nederlandse en Belgische activiteiten van de digitale bedrijvengids iLocal overgenomen. Directeur Pieter Grasdijk kon direct zijn biezen pakken en is vervangen door iemand van TomTom.

Voor een niet nader genoemd bedrag neemt TomTom het Nederlandse bedrijf iLocal over. De transactie is met contanten gefinancierd. Met andere details is de koper in zijn persbericht erg spaarzaam. iLocal verwijst voor commentaar door naar TomTom.

De woordvoerder van TomTom: "iLocal beschikt over een slimme technologie om uit meerdere bronnen data te verzamelen en daar een kwalitatief hoogwaardige representatie van te maken. Daar worstelden we zelf mee".

De overgenomen technologie zal worden uitgerold naar andere landen waar TomTom sterke marktposities heeft.Consumenten gaan daar vermoedelijk eind 2010 de eerste resultaten van zien. 

De oprichter van iLocal, Pieter Grasdijk, is niet meer in dienst. Hij heeft zijn aandelen verkocht en is als operationeel directeur vervangen door TomToms directeur Dynamic Content and Publishing, Luciën Groenehuijzen. Bronnen melden Emerce dat de nieuwe eigenaar een striktere controle op de financiën wilde. De woordvoerder: "Daar heb ik geen commentaar op. Met Groenehuijzen als operationeel verantwoordelijke zal de integratie sneller verlopen, omdat hij onze organisatie goed kent".

Voor een tweede keer in korte tijd verandert de eigendomsstructuur van iLocal. Eind oktober 2008 geleden kreeg houdstermaatschappij Yellow Bear Holding weer het volledige eigendom over het bedrijf. Begin 2006 had het nog 49 procent van de aandelen verkocht aan uitgeverij Wegener. De investering voldeed echter niet aan de verwachtingen, zei het afscheidsbericht (PDF). 

iLocal is een online bedrijvengids waar gebruikers ook recensies van de bezochte gelegenheden kunnen achterlaten. Sinds een jaar is de site ook mobiel actief. Via de navigatiekastjes van TomTom groeit het bereik van iLocals data aanmerkelijk.

De bedrijvengidsen blijven in Nederland en België onder eigen naam bestaan. De nieuwe eigenaar is niet van plan om die verder te internationaliseren. De data zullen in ieder geval als ‘point of interest’ in de navigatiekastjes worden opgenomen.

Beleggers reageren positief op de overname. Het aandeel TomTom staat een uur na opening van de beurs 0,6 procent hoger. Drie maanden geleden was het aandeel nog het dubbele waard.

Een belangrijke reden voor die daling lijkt Googles intentie om gratis navigatiesoftware aan te bieden, inclusief alle functies van zijn zoekmachine. Daar valt ook een bedrijvengids onder. De overname van iLocal heeft vanuit die optiek defensieve trekken.

Foto: erwinboogert (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond