Deel dit artikel
-

TomTom wil files in Amerika omzeilen

TomTom heeft het GO 740 navigatiesysteem met ‘LIVE Services’ in de Verenigde Staten gelanceerd. Met de dienst, die actuele verkeersinformatie geeft, kunnen automobilisten op tijd files signaleren en eromheen rijden.

Dit navigatiesysteen werkt met de ‘HD Traffic’-dienst. In Nederland is TomTom voor deze dienst een samenwerking aangegaan met Vodafone. TomTom meet de snelheid van GSM-telefoons. Die informatie wordt live doorgestuurd naar de navigatiekastjes. Geanonimiseerde informatie van Vodafone-bellers en anonieme gegevens van gebruikers van ‘HD Traffic’ worden aan elkaar gekoppeld.

Iedereen met een TomTom navigatiesysteem met deze ‘HD Traffic’-dienst is constant verbonden met TomToms verkeerscentrale en geeft daardoor actuele snelheidsinformatie door. Deze dienst is inmiddels al naar Duitsland, Engeland en Zwitserland uitgerold.

In de Verenigde Staten heeft TomTom nog geen deal kunnen sluiten met een telecombedrijf. Voor de HD Traffic dienst maakt de fabrikant van navigatieapparatuur in dat land gebruik van de actuele verkeersinformatie van TrafficCast International. Een woordvoerder van TomTom had niet direct een antwoord waarom het in de Verenigde Staten niet was gelukt een overeenkomst te sluiten met een telecombedrijf.

TrafficCast berekent de gemiddelde rijsnelheid op basis van publieke sensoren die worden gecombineerd met verkeersrapporten, weerinformatie en informatie over plaatselijke evenementen. Deze informatie wordt gecombineerd met data die TrafficCast verzameld met GPS. Dit wordt weer gekoppeld met anonieme gegevens van gebruikers van ‘HD Traffic’.

De actuele verkeersinformatie is hiermee nauwkeuriger dan wanneer TomTom enkel af zou gaan op informatie uit detectielussen in de weg. Traditionele verkeersinformatie wordt vooral samengesteld uit data die is gemeten door detectielussen in de weg. Wegen waar die lussen niet liggen, zoals secundaire wegen en snelwegen zonder detectielussen, worden daardoor niet gemeten. TomTom gebruikt in Nederland zowel de detectielussen als de informatie van Vodafone-gebruikers.

De dienst in de Verenigde Staten biedt ook informatie over het weer en tankstations.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond