Deel dit artikel
-

Top-5 Internetsoftware

Internetsoftware

Winnaar: Apache

  1. Apache
  2. Sun Microsystems
  3. Altova
  4. Exact Software
  5. Citrix Systems             

Apache

Ruim 55 procent van alle websites wereldwijd draait op Apache. Dat bleek dit jaar uit een meting van Netcraft. Een opsteker voor Apache, dat al jaren een populaire open source-webserver is. Het is een van de bekendste producten van de Apache Software Foundation, een Amerikaanse non-profitclub van ontwikkelaars die zich richt op het maken van open source-software. Alle programmatuur wordt uitgebracht onder een Apache-licentie. Die staat iedere gebruiker toe de software aan te passen, op voorwaarde dat er een kopie van de licentie wordt meegeleverd en dat alle eerdere copyrights behouden blijven. In de concurrentiestrijd met Microsofts IIS en Google blijft Apache marktaandeel winnen. Inmiddels zou Apache bijna 60 procent van de markt bezitten, op afstand gevolgd door IIS dat het met 23 procent moet doen.

Deel dit bericht

11 Reacties

Tim Molendijk

Wat is door voor een onzinnige en onsamenhangende treurnis? Schrijf dan niks.

Gijs Vroom - Emerce

@ Tim, Wat is je suggestie dan Tim? Het is een imago-onderzoek, hieronder de longlist: AdobeAltovaApacheAppleAskNow SolutionsAsysco softwareBackbaseBEA SystemsCitrix SystemsDaxxDotControl Webbased SolutionsDoubleClickEMCExact SoftwareIon-ipMedialab SolutionsMicrosoft InternetsoftwareMijnWinkelOn-SiteQ-GoSAPSASSPSSSun MicrosystemsTellusWebservices.nl

Tim Molendijk

@Gijs: Kom op zeg, je ziet toch zelf ook wel dat dit helemaal nergens over gaat? Als je respondenten vraagt om Apple te beoordelen, denk je dat ze dan MobileMe beoordelen (zo ongeveer het enige dat Apple doet waarop het label "internet software" geplakt zou kunnen worden)? Of misschien toch eerder de iPhone of de iPad? Zo vraag ik me zo ongeveer bij ieder bedrijf in die lijst meer af wat er nou eigenlijk bedoeld wordt met "internet software." DoubleClick? Altova?? SPSS??? En wat in hemelsnaam is "Microsoft Internetsoftware"?? Ik denk dat zelfs Microsoft zelf die vraag niet kan beantwoorden. Dan de begeleidende tekst; geen woord over de categorie zelf en hoe ik deze moet duiden, maar louter een obligaat profieltje van de "winnaar." En ik weet niet van welke zwaar verouderde derde-rangs bron dat halve-gare tekstje is gecopy-pasted, maar het schept alleen maar extra verwarring. (Een marktaandeel vergelijking tussen webservers van Apache, Microsoft en Google; huh waarom is dat relevant? En waarom staat Google niet op de longlist, terwijl het wel in de vergelijking genoemd wordt? En IIS; is dat hetzelfde als "Microsoft Internetsoftware", lijkt me niet maar dan…?) Treurnis.

Gijs Vroom - Emerce

@Tim Nog steeds geen suggestie Tim? We gaan deze overigens idd flink op de schop nemen. Bedoeld als imago-onderzoek software, maar zit nu te veel verschillende in 1 rubriek en niet compleet.

Tim Molendijk

Suggestie? Goed doen of niet doen.

Sander

@ Tim & Gijs Ik denk dat wat Tim bedoelt is dat het niet bij alle bedrijven even duidelijk is in hoeverre hun focus ligt op "internetsoftware", of het wel mogelijk is ze enkel op basis van dit criterium te beoordelen, en dat ze ver uit elkaar lopen qua type product. Hoe vergelijk je een MKB product als Exact met de server-software van Apache?  Daarnaast mist er een aantal bedrijven (in de longlist) die je juist hier zou verwachten. Te denken valt aan 37signals, getsatisfaction, spotify en mailchimp.

Gijs Vroom - Emerce

@Sander Dank voor constructieve reactie, dit brengt de discussie verder. Tim kon dit blijkbaar niet zelf en je moest het dus voor hem doen. Begrijp het punt. Maar waar zullen we ons op focussen? Wordt het een onderzoek naar bruikbare software voor internetprojecten, of toepassingen online. Gezien de rest van de 100-lijst, is de focus wat ins betreft leveranciers & diensten die men kan gebruiken in internet business (projecten). Spotify, als dienst, is dus meer een gebruiker van deze tools dan een tool zelf.  Het onderzoek is toch vooral een richtlijn wat andere lezers 'goed' vinden. Het is een shortlist. Welke shortlist in software zullen we maken? CMS hebben we al elders. Welke zinvolle selectie zullen we maken, waar de lezer ook wat aan heeft?

Sander

@ Gijs In het echt is Tim een aardige gast hoor, hij heeft het vast te druk om constructief te reageren ;) Als ik zo naar de categorie?n kijk is internetsoftware de enige waarbij niet helemaal duidelijk is wat de focus is. Een oplossing zou kunnen zijn om de categorie te hernoemen naar iets duidelijkers, of de categorie gewoon te schrappen als niet eenduidig uitgelegd kan worden wat de categorie inhoudt. Ik denk zelf aan iets "back end internetsoftware", maar dan vraag ik me af wat Exact er doet :) Anyway, leuk dat de lijst weer uit is. Cool dat jullie het elk jaar weer doen. Keep up the good work.  - Sander

Gijs Vroom - Emerce

@ Sander Ja, zoiets dachten wij ook aan. Exact hoort daar idd niet tussen.

Gijs Vroom - Emerce

@all En als anderen nog ideeen hebben wat goed of zinnig is om te laten onderzoeken door Motivaction als het gaat om software, laat het ons weten.

Koos Koets

@Gijs, ik vind deze categorie ook veel te breed en onduidelijk, sowieso is het aantal categorie?n wel erg omvangrijk, en veelal ook vaag. Mijn suggestie voor een nieuwe indeling: Bureaus – Full service:-houden zo, echter kritisch kijken of een bureau zich echt op fullservice richt, Emperium word nu onder Full Service geschaard, echter ze geven op eigen website aan zich te richten op E-Commerce. Affiliate & Leads,Bureaus – Specialist, E-mailmarketing, Search marketing, Web analytics.-Samenvoegen in nieuwe categorie, weet niet echt goede naam, iets als add-on diensten internet? Contentleveranciers-Te weinig specifiek voor Internet, ik zeg schrappen. Exploitanten-Twijfelgeval, misschien heroverwegen. Bureaus – Online campagnebureau-Kan blijven, wel kritisch kijken of dit bureau's zijn die zich voor het meerendeel richten op campagnes CMS,Internetsoftware-Samenvoegen, echter nominatie productie specifiek, niet op basis van bedrijfsnaam, dus bijvoorbeeld: Apache Webserver, Microsoft Exchange, etc ISP & Hosting Streaming & casting -Samenvoegen, naar Hostingservices Mobile marketing-Verbreden naar mobile services Mediabureau-Een beetje vaag begrip, wat doet een mediabureau? Is dat een bureau wat content produceert, of juist advies geeft?  Internetsecurity-Weet niet of deze categorie levensvatbaar is, misschien samenvoegen met ICT Dienstverlening. ICT dienstverlening-Duidelijke keuze tussen hardwareleveranciers en dienstverleners maken. Marketing & business consultancy-Kan blijven, maar zou dan graag zien dat dit bedrijven zijn die zich min of meer richten op het Online gebied, en niet business consultancy in het algmeen. Online payment-Duidelijk kan blijven Opleiding & Training -Duidelijk kan blijven Telecom-Schrappen, en vervangen door Online diensten, daar zou skype dus wel in kunnen vallen, maar bijvoorbeeld ook een Yunoo. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond