Deel dit artikel
-

Topman Binance krijgt slechts vier maanden cel

Een Amerikaanse rechtbank heeft Changpeng Zhao, de topman van cryptobeurs Binance, een gevangenisstraf van vier maanden opgelegd voor het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een gevangenisstraf van 36 maanden geëist.

Binance heeft meer dan anderhalf miljoen verdachte transacties niet bij de autoriteiten gemeld, daarbij was sprake van een bedrag van ruim 900 miljoen dollar, en van betrokkenheid van Al Qaida, IS of Hamas. Ook werden met aangehouden cryptotegoeden kindermisbruik en illegale drugshandel gefinancierd.

De Chinees-Canadese zakenman gaf aan dat het bedrijf van de fouten heeft geleerd en sinds 2022 zeer strenge controles tegen witwassen heeft opgezet.

‘Het spijt me’, zei Zhao tegen de rechter voordat hij zijn straf kreeg, volgens Reuters. ‘Ik geloof dat de eerste stap van het nemen van verantwoordelijkheid is om de fouten volledig te erkennen.’

Zhao is er veel gemakkelijker vanaf gekomen dan voormalig cryptokoning Sam Bankman-Fried, de oprichter en ex-CEO van FTX. Bankman-Fried werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Binance moet zelf een boete van 4 miljard euro betalen en wordt vijf jaar door een onafhankelijk kantoor gecontroleerd op het naleven van de regels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond