Deel dit artikel
-

Topman TikTok vijf uur lang gegrild tijdens hoorzitting

TikTok CEO Shou Chew werd donderdag vijf uur lang gegrild door Amerikaanse wetgevers die weigerden te geloven dat Amerikaanse gebruikersgegevens door moederbedrijf ByteDance worden beschermd en niet worden gedeeld met Chinese autoriteiten.

De Republikeinse vertegenwoordiger van Washington, Cathy McMorris Rodgers, de voorzitter van de House Energy and Commerce Committee, opende donderdag de hoorzitting door Shou te vertellen: ‘Uw platform moet worden verboden’.

Maar Chew, die zelden de publiciteit zoekt, probeerde juist TikToks onafhankelijkheid van China te benadrukken. ‘ikTok zelf is niet beschikbaar op het vasteland van China, we hebben ons hoofdkantoor in Los Angeles en Singapore en we hebben vandaag de dag 7.000 werknemers in de VS, aldus Chew tijdens zijn openingsopmerkingen.

TikTok is alszodanig niet actief in China. Maar aangezien de Chinese overheid een aanzienlijke invloed heeft op bedrijven onder haar jurisdictie, is het vermoeden dat ByteDance, en dus indirect TikTok, zou kunnen worden gedwongen samen te werken met beveiligingsorganisaties. Niet dat ooit duidelijk is geworden welk voordeel China daarmee behaalt.

Chew bleef herhalen dat zijn bedrijf geen arm van de Chinese regering is. Talloze leden van het Congres onderbraken de chief executive om te zeggen dat ze hem gewoon niet geloven. ‘TikTok is een wapen van de Chinese Communistische Partij om je te bespioneren,’ aldus Rep. McMorris Rodgers.

In antwoord op vragen van de Democratische Vertegenwoordiger van Californië, Anna Eshoo, vertelde Chew over TikToks voortdurende inspanningen om Amerikaanse gebruikersgegevens te beschermen en benadrukte hij dat hij ‘geen bewijs heeft gezien dat de Chinese regering toegang heeft tot die gegevens; ze hebben het ons nooit gevraagd, we hebben het niet verstrekt.’

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond hebben via het advocatenkantoor Scott + Scott de commissie voor Energie en Handel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geholpen bij het voorbereiden van de hoorzitting met TikTok-baas Shou Zi Chew.

TikTok schendt volgens de organisaties de privacy van zijn gebruikers heel bewust. Het verdient miljarden over de rug van kinderen. ‘Het is ontzettend belangrijk dat die praktijken zichtbaar worden. En daarom is het ook zo goed dat het Amerikaanse Congres de expertise van de advocaten erkent en hen de gelegenheid heeft gegeven om de commissie te informeren.’

Take Back Your Privacy startte met steun van de Consumentenbond in 2021 een collectieve actie tegen TikTok namens alle minderjarige TikTok-gebruikers in Nederland. Take Back Your Privacy eist dat TikTok de Nederlandse minderjarige TikTok-gebruikers een schadevergoeding betaalt voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het bedrijf verzamelde gegevens verwijderen, en zich voortaan aan de wet houden. Consumenten die de actie willen steunen of die compensatie voor hun kinderen willen, kunnen zich aanmelden.

Tenzij ByteDance TikTok verzelfstandigt, lijkt een verbod een steeds realistischer scenario te worden in de VS. TikTok zal zo’n verbod juridisch ongetwijfeld aanvechten.

De complete hoorzitting is hier terug te kijken:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

4 Reacties

Dim

Ik vraag me dan af in hoeverre wij nu beïnvloed zijn door de vooral Amerikaanse hetze tegen alles wat Chinees is.
Ook bij Huawei is er nooit hard bewijs geweest dat het daadwerkelijk zo is. Dit terwijl het stemmetje in je hoofd zegt “als het kan dan doe je het toch”

En het tweede wat ik mezelf afvraag is in hoeverre ‘wij’ hetzelfde doen met andere mogendheden en alleen het wapen van de publieke verbazing en de ‘dat moeten we niet willen’-attitude om dit wapen bij de ‘vijand’ onklaar te maken.

Ff dimmen

Ik vraag me af of jij wel doorhebt dat we het hier hebben over een dictatuur die miljoenen mensen ‘heropvoed’ in Xinjiang internment camps met alle gruwelijkheden van dien. Ik vraag me af of jij het verstandig vind dat zo’n dictatuur hier zijn invloed uitbreid en wij daarvan steeds afhankelijker worden. Ik vraag me af of wij moeten wachten totdat jij genoeg ‘bewijs’ ziet wanneer het te laat is en wij als democratie in een dergelijke afhankelijke penibele situatie belanden. Ik vraag me af of jij je mening nog uberhaupt wel moet delen op het internet.

Jan

Want alle amerikaanse software wat we gebruiken, daar heeft de amerikaanse overheid ook geen toegang tot… oh wacht…

Mark Suikerwafel

Tuurlijk vertelt die topman dat er geen banden zijn met de Chinese overheid en dat er geen data wordt doorgestuurd; dachten jullie nou echt dat hij dat allemaal eens even lekker ging vertellen in die rechtzaal? Dan wordt ie meteen opgepakt bij terugkomst in China en waarschijnlijk “verdwijnd” hij dan ook… Ik vraag mij af of een afsplitsing van ByteDance wel echt helpt, die vermeende banden zullen altijd blijven bestaan; de tentakels van de Chinese overheid reiken heel erg ver, zelfs tot in onze Nederlandse gemeenschap… Ze weten nu onderhand wel alles over ons.. Ook mede dankzij TikTok dus ik wil al die kinderen en volwassenen die zijn blijven hangen in de verstandelijke wereld van een 15 jarige even bedanken…. Al jullie data weggegeven voor wat populairiteit op tiktok; dat is wel een applausje waard….

Tevens stoor ik mij heel erg aan die reacties als “Maar de Amerikanen/Europeanen doen het ook”…

Ik kan geen Europese TikTok variant herinneren die wereldwijd data verzamelde van mensen en er is een wezenlijk verschil tussen de US en China met hoe hun hun eigen inwoners behandelen.. “Ff dimmen” sloeg de spijker betreffende China al goed op zijn kop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond