Deel dit artikel
-

Tour de France komt naar NOS’ Tweedescherm.nl

Fans van de Tour de France krijgen tijdens de komende editie van ‘la grande boucle’ een apart scherm van de NOS met daarop louter cijfers, statistieken, overzichten en achtergrondinformatie. De term ‘tweede scherm’ krijgt betekenis.

Tussen 2 en 24 juli krijgt de site Tweedescherm.nl een nieuwe dimensie. Tot vandaag wordt de site enkel gebruikt voor voetbal. Over anderhalve maand komt daar een nieuwe sport met diens eigen dynamiek, statistieken en achtergronden bij.

Wielerfans klappen dan hun laptop of tablet computer open, surfen naar de NOS-site en zetten de televisie aan met de live uitzending. Op het grote scherm is het live beeld met commentaar te consumeren. Het ‘schootscherm’ kan worden gebruikt voor naslag, achtergrondinformatie over kleine live details uit de wedstrijd.

Details kan de kersverse baas Nieuwe Media van de NOS nog niet geven. Maar Lara Ankersmit bevestigt dat de beprijsde web applicatie geen gebbetje van het WK Voetbal was, maar een vaste positie bij de NOS heeft op de weg naar de toekomst.

Het lijkt niet de vraag of Nederlandse tv-kijkers behoefte hebben aan een tweede scherm naast de tv maar welke vorm de optimale is als compagnon voor het primaire kijkkastje. Op Twitter hebben tv-programma’s, zonder dat de makers dat oplegden, al eigen hash tags gekregen als dwdd, tvoh, abotv, widm en penw. De tv-kijker geeft zelf aan dat hij de nieuwe media wil vermengen met de oude.

Net als de NOS met Tweedescherm.nl brengen ook buitenlandse partijen initiatieven uit.

De Amerikaanse basketball associatie NBA publiceerde een iPad-applicatie met live statistieken over spelers en wedstrijden en het beeld van camera’s langs het speelveld.

Daarnaast was er rondom de uitreiking van de Oscars een speciale app gebouwd voor telefoons en tablets als maatje bij de berichtgeving op televisie.

De organisatie van de Formule 1-racerij liet ook een iPad-applicatie bouwen om tijdens de tv-uitzendingen te gebruiken. De Live Timing and Track Positioning App vertelt met een hausse aan cijfers wie waar wat op het asfalt aan het doen is.

Foto: Plinkk (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Jeffrey Kloezeman

En wat dekkend aan de officiele F1 Android-applicatie die je voorziet tijdens races, kwalificaties & trainingen van live-timingen, gegevens van het circuit en positionering etc.

Erg handige functionaliteiten voor erbij, hoop dat zulke concepten verder worden uitgewerkt!

Steven Selleslags

De iPad app MyTVBuddy past in hetzelfde rijtje als hierboven. Via deze app kon je vorige week Eurovision 2011 mee beleven via video’s, live fora, geïntegreerde twitterfeeds, je kon zelfs punten geven aan de artiesten. Mooi gedaan en geeft het TV-kijken een geslaagde interactieve dimensie. Ik ben benieuwd welke events ze nog zullen coveren.

Kjeld

Waarom moeten de gebruikers van deze niche app niet gewoon betalen voor de ontwikkeling? Je moet van wielrennen houden tijdhebben en een iPad.
De formule 1 app kost 15 euro of iets dergelijks.
Ik dacht dat er bespaard moest worden?

Jens Borghardt

Na 17 dagen koersen is de tussenstand in pageviews via http://www.kijkdirect.nl: 4453 kijkers naar de livestream, 1049 naar het tweede scherm.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond