Deel dit artikel
-

Traditionele media worden ouderwets geconsumeerd

Traditionele media worden in Nederland nog op een traditionele wijze geconsumeerd. Tv kijken doen we via het tv toestel, de krant lezen op papier en radio luisteren via het radiotoestel. Dit zijn enkele conclusies uit de extra analyses die SPOT door René van Beers van Tilburg University heeft laten uitvoeren.

Tablets en smartphones hebben nog steeds enorme invloed op het mediagedrag. Van alle media besteden we verreweg de meeste tijd aan het tv kijken, nog altijd bijna 3 uur per dag. Aan internet besteden we 103 minuten per dag: surfen, sociale media, mailen en luisteren naar muziek.

Niet internet, maar radio is op televisie na het meest geconsumeerde medium. Gemiddeld ligt de luistertijd op twee uur per dag.

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt er meer televisie gekeken. Van alle leeftijdsgroepen is internet het grootst onder jongeren van 13-19 jaar. De jongeren zijn 3,5 uur per dag online. Daarnaast kijken zij ook twee uur per dag tv. Lezen doet deze groep nauwelijks.

Hoewel de zondag de beste bekeken tv dag is van de week besteden we op werkdagen meer tijd aan media dan in het weekend. Op zondag nemen we liever tijd voor slapen, persoonlijke verzorging, eten en vrije tijdsbesteding. Op zaterdag nemen we meer tijd voor de krant.

Voor het onderzoek Media:tijd hebben in het najaar van 2013 2.947 Nederlanders van 13 jaar en ouder gedurende een week bijgehouden hoe zij hun tijd besteedden. Per gemiddelde weekdag heeft dat een netto steekproef van 2.751 personen opgeleverd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond