Deel dit artikel
-

Transactiekosten exploderen na Bitcoin halving

Zaterdagochtend rond 2 uur was de vierjaarlijkse halving van de Bitcoin eindelijk een feit. Dat werd gevierd alsof het een zonsverduistering betrof. De festiviteiten varieerden van een meerdaags festival op een Noorse boerderij tot borrels in Arnhem en Amsterdam.

Wanneer de halving precies zou plaatsvinden, was tot op het laatste moment onduidelijk, dat is afhankelijk van allerlei factoren, zoals de hoeveelheid transacties en de ingezette computerkracht.

Een halving is het moment waarop de beloning halveert die bitcoin-miners ontvangen voor het ‘delven’ van een nieuw blok op de blockchain.

De feesten waren gehouden vanuit het idee dat halving zorgt voor geprogrammeerde schaarste – er zijn immers maar 21 miljoen bitcoins te verdelen – en de prijs van de Bitcoin zal stijgen. Maar dat valt tot nu toe bitter tegen.

De koers bleef met 63.000 dollar weliswaar stabiel, maar de verwachte rally bleef uit. Vorig weekend kreeg de cryptomarkt al een stevige klap te verwerken. De koers van bitcoin daalde van 71.000 dollar naar rond de 62.000 dollar. Op woensdag zakte de koers zelfs tot onder de 60.000 en eindigde heel even op 59.600 dollar.

Een flink aantal speculanten is uitgestapt. Alleen al op 12 en 13 april werden in totaal bijna 2 miljard dollar aan liquidaties verwerkt.

De geopolitieke onrust is een belangrijke factor. Ook goud en aandelen maakten een duikvlucht nadat Iran raketten en drones naar Israël stuurde.

Tegelijk met de halving ging het nieuwe Runes protocol live. Omdat veel gebruikers Rune tokens wilden aanmaken op het halveringsblok – blok 840.000 – explodeerden de transactiekosten een uur na de halving.

Met Runes kunnen gebruikers fungibele tokens aanmaken. In tegenstelling tot zijn voorganger BRC-20, biedt Runes verbeterde eenvoud en veiligheid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond