Deel dit artikel
-

Trend: kinderkleding verkopen via internet

Op internet verschijnen steeds meer webwinkels die zich richten op de verkoop van baby- en kinderkleding. In Nederland zijn er naar schatting zo’n 800 van deze winkels. Vrijwel zonder uitzondering zijn het vrouwen die de winkels draaiende houden. Emerce sprak met één van hen.

Esther Blom werkt sinds begin dit jaar fulltime voor haar online kinderkledingwinkel Les Enfants. De winkel heeft een maandelijkse omzet van zo'n vijfduizend euro.

Waarom beginnen zoveel vrouwen een webwinkel voor baby- en kinderkleding?
"Ik heb goed contact met verschillende andere winkels, daardoor weet ik dat vrouwen vaak beginnen met de verkoop van kleding via Marktplaats of eBay. Vaak doen ze dat omdat de eigen kinderen uit hun kleren groeien. Sommige vrouwen komen terecht in webshops, en denken: wat zij kunnen, kan ik ook. Wat begint als een hobby op Marktplaats, groeit dan soms uit tot een winkeltje. De vrouwen die ik ken, en een winkel hebben, zijn allemaal moeder. De meeste winkels verkopen nieuwe kleren, trouwens."

Wanneer is de grote groei begonnen?
"Ik denk in 2006. Je ziet dat nu ook steeds meer stenen winkels een internetwinkel starten."

Is er ruimte voor zoveel webwinkels voor kinderkleding?
"Het is nu een hype. Op een gegeven moment vallen er winkels af. Het ‘runnen' van een winkel kost veel tijd. Sommige vrouwen hebben, naast de winkel, nog een baan. Klanten worden steeds kritischer en verwachten ook steeds meer van een winkel. Om aan die wensen te voldoen, moet je veel tijd in een winkel steken. Niet alle vrouwen die een winkel ‘runnen' hebben de tijd om een winkel op hoog niveau draaiende te houden."

Hoe kwam je zelf op het idee om webwinkel te starten?
"De vrouw van mijn neef is de winkel – Les Enfants – gestart. Zij heeft gevraagd of ik haar wilde helpen, omdat ze de winkel niet meer kon combineren met haar baan. In 2005 ben ik ‘in de winkel gestapt'. Les Enfants bestond toen net een half jaartje. Ondertussen draai ik de winkel in mijn eentje en krijg ik hulp van enkele freelancers. Omdat ik de winkel niet meer kon combineren met mijn gewone baan, ben ik vanaf januari fulltime met de winkel bezig."

Wat heb je met kinderkleren?
"Ik heb zelf een zoontje, maar dat is niet de reden dat ik in de winkel ben gestapt. Ik heb van huis uit iets met kleren. Dat heeft te maken met mijn vader, die in de confectie werkte."

Hoeveel bezoekers trekt de site en wat is je omzet?
"Per dag komen er tussen de 250 en 300 bezoekers op de site. In de vakanties zakt dat iets in. Op een goede dag zijn er tussen de vijf en tien bestellingen. Een bestelling is gemiddeld tussen de 50 en 75 euro. Vaak gaat het om een bestelling die bestaat uit meerdere kledingstukken. Ik draai al met al een omzet van zo'n 5000 euro per maand."

Waar koop je kleren in?
"Wij kopen in op een beurs, net als stenen winkels dat doen. In het begin verkocht Les Enfants tweedehands kleding, maar daar zijn we mee gestopt. Er zit te weinig marge op. Bovendien moet je dan een heel netwerk van toeleveranciers onderhouden; dat kost heel veel tijd."

Hoe promoot je de winkel?
"Ik werk veel samen met baby- en kindersites. Wij promoten artikelen op zo'n site of zetten er bijvoorbeeld een prijsvraag op. Zo trek je mensen naar je site. Adverteren doe ik nauwelijks op dit moment. De meeste bezoekers komen binnen via Google."

Wat zijn je plannen?
"We gaan de website vernieuwen. De huidige site moet écht anders. Daarnaast ben ik gestart met een eigen kledingmerk, en gaan we thuisparty's organiseren om de naamsbekendheid te vergroten. Die thuisfeesten zijn te vergelijken met tupperwareparty's, maar dan voor kinderkleren. Daarnaast ga ik een heel nieuwe activiteit opzetten: de organisatie van babyshowers. Tijdens zulke feesten verkoop ik ook kleding."

Deel dit bericht

35 Reacties

B Wanschers

Licht raakvlak: een kennis van mij heeft een webwinkel speciaal voor kinderboeken opgezet. Het mooie van die shop is dat alle winst naar goede doelen gaat die zich richten op kinderen. En de verkoopprijs is gelijk aan sites als bol.com ed.

adpoel

Misschien moet iemand eens een winkelplein beginnen. Dat is makkelijker zoeken! Overigens ben ik laatst bij sokshop.nl geweest om nog even sokken te bestellen voor mijn zoon last minute. Uitstekende site en service! Graag zie ik ze allemaal op een winkelplein.

E Bus

Helemaal eens met een centrale plek voor verschillende webwinkels met dezelfde producten. Nu erg versnipperd. Leuke site trouwens, die sokshop.nl.

Martijn

Kennen jullie http://www.echtgaaf.nl al? Dat vind ik zelf een mooie site.Grtz. Martijn

Klaartje Schoenmaker

Een startpagina/winkelplein zou top zijn! je leest steeds meer en meer over webwinkels en 't lijkt ook best lucratief door de kleine vaste lasten.mijn favoriete shop is trouwens designerbaby.nl, die hebben erg veel kleding en een goede service.

Dirk

Ik bestel altijd op http://www.pukkemuk.com, erg leuke website met een groot assortiment.

B Wanschers

De kinderboekensite is trouwens zoekkinderboek.nl, een leuke website met een zeer groot aanbod (bijna 10.000 boeken).

Jeroen

Redactie, zouden in het vervolg de reacties mogelijk ook gescand kunnen worden op spam? Hierboven staan helaas maar weinig inhoudelijke reacties. Naar mijn idee erg jammer en dit doet mijn inziens dan ook afbreuk aan het niveau van Emerce.

Lydia

Webwinkels voor kinderkleding heeft daarbij een grote potentie voor de niet-moeders, die wel veel vrienden die ouders worden hebben. Het gemak om een leuk en origineel (daarbij bij Les Enfants fair gemaakte kinderkleding) babycadeau snel te kopen is een uitkomst.Daarbij voor een relatief lage prijs.  Bschwansers, kun je mij ook vertellen welke kinderboekensite het om draait?  Daarbij nog een andersoortige opmerking; het net blijkt ook overgenomen te worden door vrouwen, die door de technische mogelijkheden zelf niet technisch meer hoeven te zijn. M.a.w. de global village wordt weer echt een village.

Ruud van Engelenhoven

Hallo,Ik wil graag even een reactie plaatsen over dit onderwerp. Wij zijn zelf de eigenaar van http://www.jeppeke.nl een kinderkledingsite als ondersteuning van de winkel, althans dat was het idee. Inmiddels neemt het internet steeds meer de overhand en hebben wij gekeken naar nieuwe ideeen en wat hebben kinderkleding winkels echt nodig. Het idee wat hier wordt geopperd over een winkelplein had ik al in mijn neus en wordt hier nogmaals bevestigd. Dit zal dan ook binnen een korte termijn worden gerealiseerd.Wellicht iets voor Emerce om in de gaten te houden?GroetenRuud van EngelenhovenJeppeke Kids + Teens, kinderkleding / kindermode

Hetty

Vandaag de dag is iedereen met een internet verbinding en een beetje wil entrepeneur.  Er zijn inderdaad veel baby- en kindersites. Een van m'n favorieten is  http://www.undergroundbaby.com/  Kleding voor de coole en stoerdere baby. Voor wie ervan houdt heeft de site ook wat groffe humor in de aanbieding. Dat gaat mij persoonlijk weer iets te ver maar goed, voor ieder wat wils.

Saskia

Hoi, Ik koop altijd op http://www.kledingfeestje.nl. Ik weet dat deze dames ook klein zijn begonnen maar nu is het volgens mij een populaire site voor kinderkleding.

Ton

En ik koop bij C&A enz..  Ben het eens met de reactie van Jeroen (14-7-2007) dat de meeste inhoudelijk niets toevoegen en enkel spam zijn. Hoe lang gaan die sufferds daar mee door?! 

Janneke van Loon

Uit ervaring kan ik vertellen dat een webwinkel professioneel runnen ht veel tijd kost. Ik ben zelf recent KidsOkee.nl gestart, een webwinkel educatief kinderspeelgoed. Petje af voor Esther Blom! Zelf ruil ik veel links met andere webwinkels en veel in de kinderkleding. Het idee van winkelplein staat me enorm aan…

Wanda Bregman

Kinderkleding is in opkomst in de modebranche. Ik vind het goed dat deze branche zich ook online aan het ontwikkelen is. Wat je nu ziet is dat er al een aantal internetwinkels zijn die zich proberen te onderscheiden van het huidige aanbod. Een hele leuke winkel op internet is Bees and Gees, http://www.beesandgees.com. Je vind hier echt hele vernieuwende kleding en merken voorbaby's, jongens en meiden. Eindelijk iets anders dan wat je overal ziet en in elke fysieke winkel ook kan krijgen!

Ton

Leuk Wanda,Dat je "zogenaamd" objectief jullie eigen winkel/klant aan het aanprijzen bent. Bees and Gees en All Set hebben toevallig hetzelfde adres. Is dit jullie manier als reclamebureau om reclame te maken?

Harmina

Hallo allemaal, Ik bestel zelf ook vaak kinderkleding via de webwinkels! Zowel tweedehands als nieuw! Ik merkte dat er veel webwinkels waren maar nooit bij mij in de buurt! En nu heb ik er een gevonden, waar ik goed kan slagen! Dus mijn favourite webwinkel in Zwolle is: http://www.jetskinderkleding.nl Dus ik zou zeggen kijken is de moeite waard, ze zijn nog maar net gestart maar nu al een pluim! Groetjes Harmina

kim

Wij zijn heel bewust met een winkel begonnen in 2006. Je leert erg veel gaanderweg! Merk toch dat veel kleinere winkels ermee stoppen omdat als het een beetje gaat lopen, het toch meer werk en duurder is dan verwacht. http://www.kindjes.nl en http://www.ondinnonk.nl

Femke

Hoezo, iedereen maakt reclame voor de eigen website?? Met een beetje puzzelen en googlen vind ik net als Ton nog veel meer mensen die 'objectief' hun eigen website aanprijzen. Beetje jammer.

Pieter

Hallo allemaal, Het beginnen van een webwinkel is misschien voor een heleboel mensen zeer aantrekkelijk om ermee te beginnen.Maar het vergt veel tijd, geld en doorzettingsvermogen.Je blijft aan het vernieuwen met een webwinkel hij is nooit perfect.Het is jammer dat er bijna nooit op het internet wordt gesproken overde problemen en ervaringen over de verkoop , betalingen en verzendkosten etc. wordt gesproken. Mijn mening over internet verkoop is dat veel stenen winkels het in de toekomst veel omzet zullen verliezen aan internet verkoop.De marges op artikelen gaan naar beneden je kunt gemakkelijk de prijs bij een ander vergelijken. Het zou mooi zijn voor alle webwinkel eigenaars dat er een forum wasover ervaringen. Heb zelf een webwinkel met een veilingsite van outlet kinderkleding. Met vriendelijke groet, De skuorre  

Judith

Hallo allemaal Ik ben het helemaal eens met De Skuorre…..Ik ben namelijk zelf ook een webwinkel voor babies en kinderen aan het opzetten. Maar er staat niet echt iets waar mee je rekening moet houden. Binnenkort weer een startersdag van de KVK in de buurt. Dus ga ik daar maar weer eens heen voor verdere inlichtingen met name over de belasting enzo..hoe dit nou werkt. Want ik hoor verschillende dingen…. Dat je tot een bepaald bedrag geen ondernemer bent voor de belastingdienst, maar dat kan ik weer niet terug vinden op hun site.. Wie heeft er nog tips voor mij??? Het gaat met name alleen tweedehandskleding…. Grt Judith

Renske

Hallo allemaal, Pieter van de Skuorre, ik heb hetzelfde ervaren, de eerste paar jaar gingen goed maar de afgelopen 3 kwartalen is het toch echt nauwelijks break-even spelen. Niet alleen de fysieke winkels ondervinden dat denk ik maar ook de webwinkels onder elkaar. Het aantal webwinkels voor kinderkleding is enorm gestegen en daarmee ook de erg laag geprijsde artikelen. De marges gingen bij mij steeds sneller omlaag waardoor ik echt bulk moet/moet gaan verkopen om een redelijke omzet te halen. Mijn advies zou zijn doe eerst een gedegen marktonderzoek en stel een businessplan op voordat je het opzet. En vergeet niet inderdaad de verzendkosten (grote kostenpost) en de mensen die wel bestellen en niet betalen (komt helaas voor) plus fraude met de creditcard. Plus een gedegen administratie bijhouden, BTW aangiftes doen etcetc. Zeker bij eenmanszaken is dat soms erg kostbaar. Ook hosting en webontwikkelen kost geld en tijd. Mensen moeten zeker als ze alleen niet uit het verliezen dat ook je vaak alles alleen moet doen. Voordat het ons teveel gaat kosten hebben we helaas moeten besluiten om ermee te stoppen.

Reva

Een forum zou inderdaad goed zijn voor mensen die een webwinkel willen beginnen. Veel mensen beginnen zonder dat ze in de gaten hebben dat er nogal wat extra kosten bij komen bijvoorbeeld: hosting, website ontwikkeling, software voor een shop (veelal ook gratis te krijgen), de administratie die een zelfstandige moet bijhouden, de belastingaangiftes (dus accountant en belastingadviseur en die zijn erg nodig en handig, denk alleen al aan de zelfstandigenaftrek. Altijd een urenregistratie bijhouden, dan zie je gelijk hoe arbeidsintensief het is om een webshop te runnen en te onderhouden (oa pakketjes naar het postkantoor brengen). Kortom het is erg leuk om een webshop te hebben maar wij zijn nu helaas op een punt gekomen dat de marges steeds kleiner worden wegens steeds sterker concurrentie op het internet. Het is meer bulk wat wij moeten gaan verkopen en dat afgezet tegen de tijd die erin zit, is niet meer rendabel.

Hillegina

Hoi allemaal, Klopt dat er soms zoveel webwinkels zijn dat je niet weet waar je moet zoeken. Ik kom zelf uit Zwolle en heb daar een webwinkel gevonden, waar ik zelf nog aan huis mag komen om de artikelen eerst thuis zelf te bewonderen, zodat ik weet wat ik besteld heb ideaal. Dat zie je namelijk niet veel dus vandaar dat ik deze webwinkel wel in het zonnetje wil zetten… www.jetskledingshop.nl Groetjes Hillegina

Judith

Hallo Hillegina Dat is inderdaad een service iets wat ik ook wilde doen. Maar aangezien mijn webwinkel in mijn huis word gevestigd is dit tegen het bestemmingsplan in. Want dan word het gezien als detailhandel en dat mag niet in een woonwijk. Ik weet niet of deze webwinkel wat er trouwens mooi uitziet thuis of echt in een winkelpand is gevestigd… Grt Judith

JB

Als je een eigen webwinkel in kinderkleding wilt gaan beginnen, moet je eens kijken op http://www.startenverdien.nl Volgens mij de enige in Nederland die mensen helpt met het opzetten van een webwinkel in kinderkelding.

Cindy

Hillegien en Hermina, wat leuk dat jullie dezelfde winkel aanprijzen. En dan toevallig ook nog hetzelfde email adres hebben! Wat een jammer gedoe, zeg.  Grt, Cindy

ASTRID ROFFELSEN

halloDit is misschien heel iets anders, maar ik dacht misschien kom ik zo er een keer tussen .Maar ik wil is dat er iemand een keer komt die ook met hetzelfde zitten als mij.Ik heb een kind met down syndroom,lieve meid maar vrij stevig en dat lijkt me en keer mooi dat er meer moeders daar mee zitten om iets op te richten om daar iets voor te beginnen .Of ben ik de enigste dat kan natuurlijk ook nou ik hoop dat ik bericht kan van andere moeders .GROET ASTRID EN TESIK VIND HET WEL MOOI DAT DAT GEBEURD VIA INTERNET

Remo

Hoi Esther, Ik denk dat je je beter kunt richten op een product. Als ik dit artikel lees dan zie ik de bui al hangen. Respect voor een omzet van 5000 euro per maand. Dat zijn 71.4 orders per maand (gemiddeld bedrag van 70 euro zoals er staat) dus 2,4 orders per dag (en dus geen 5 tot 10 wat overigens een erg ruime marge is :). Ergens wordt er niet goed gerekend door jou / emerce maar allah .. details.  Alhoewel .. dit is nu juist het hele punt! Dit zijn geen details. Wil je in de mode blijven staan dan moet je uistekend kunnen rekenen. Een verschil van 'slechts' 10% kan je de kop kosten en al zeker als ik kijk naar de omzetten van de laatste 4 weken.  De reden dat er zoveel huismoeders starten met een internetsite is deze. Overdreven, niet gestaafd geblaat door 'succesvolle' webwinkels. Kleertjes is er ooit mee begonnen en baalt er nu waarschijnlijk zelf van:). Het is goed dat het nu wat minder gaat. Een shakeout is noodzakelijk.  Een webwinkel in kleding is geen sinecure. Zonder een uistekende website met een perfecte integratie met de backoffice (bv. ACA) is het eigenlijk niet meer te doen.  Have fun, groet,  Remo PS: Wij hebben een realtime koppeling gerealiseerd met ACA Software voor een bekende speler in de kinderkleding. Deze koppeling is te koop. Stuur gewoon een e-mail naar remo@natali.nl 

Raya

De website http://www.sirwilliams-junior.nl realiseert twee doelen tegelijk; online verkopen en reclame voor de winkel in Amstelveen. Het mes kan aan twee kanten snijden waardoor de inspanningen en de kosten over beide winkel-onderdelen (online en offline) verdeeld kunnen worden.

Martijn Smit

Dat winkelplein vind ik een heel goed idee. Ik ben zelf onlang http://www.kraamkadobestellen.nl begonnen. Deze ben ik begonnen omdat er nog niet echt een portal bestaat waar een heleboel webwinkels opstaan. Er zit een vergelijkfunctie op die de prijzen uit de verschillende websites vergelijkt. Deze site is nog in aanbouw en zal de komende maanden aangevuld worden met meer webwinkels.

Bianca

Helaas onderschatten veel mensen hoe arbeidsintensief en kostbaar het runnen van een webwinkel is. De hoogste kostenpost voor onze shop (www.sokshop.nl) was het online reclame maken via Google Adwords. Mijn advies; bespaar niet in het bouwen van een goede webshop. Het is van cruciaal belang dat je goed gevonden wordt via Google.

Bianca

Reactie op bericht van Martijn Smit. Wij, http://www.sokshop.nl zouden wel op de hoogte willen blijven van nieuwe ontwikkelingen van jouw site in aanbouw.

Ellen

Met al die winkeltjes.. weet iemand wat een beetje normale conversie ratio is? En zijn er ook mensen die geld kunnen verdienen aan adwords of kost het bij iedereen alleen maar geld?

Liza

Ik ken de site van Esther Blom, leuke site. Zij heeft mij zelf geinspireerd om http://www.mumsmarket.nl te starten. Grs,Liza

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond