Deel dit artikel
-

Tridion mikt op forse expansie

Internetsoftwarebedrijf Tridion splitste zich deze zomer af van Twinspark (alias Agency.com Amsterdam), en formuleerde een zeer ambitieuze Europese groeistrategie. Binnen een jaar moet de omzet groeien van 5 naar 20 miljoen gulden, aldus vice president sales en marketing Jouk Pleiter.

Tridion's omzet bestaat voor 60% uit de verkoop van licenties van DialogServer, een uitgebreid contentmanagement-systeem, en voor 40% uit bijbehorende diensten. Klanten zijn uitgevers en multinationals. Tridion wil klanten in staat stellen om content via meerdere kanalen (web, GSM, digitale tv) en in meerdere talen ("localization") aan te bieden.

De komende jaren zal Tridion zwaar investeren in Europese expansie. In het eerste kwartaal van 2000 zullen er kantoren geopend worden in Engeland, Duitsland en Scandinavië. Pleiter: 'We moeten groeien omdat de markt ons dwingt. Anders verliezen we marktaandeel. Als softwarebedrijf moet je een top 3-positie innemen. Daarom bouwen we vandaag de organisatie die we morgen nodig hebben.'

Pleiter signaleert een mentaliteitsverandering bij opdrachtgevers in Nederland. "Wat de inzet van Internet betreft worden er tegenwoordig strategische beslissingen genomen op boardroom-niveau. Anderhalf jaar geleden lag dat nog veelal op middlemanagement niveau. Ook de gemiddelde Internet-budgetten zijn fors omhoog gegaan en liggen nu tussen de 2 en de 10 miljoen gulden. Internet wordt ook niet louter meer uit het marketing-budget gefinancierd." Pleiter constateert overigens wel dat bedrijven in de ons omringende landen Internet nog een stuk serieuzer nemen.

Dit jaar verwacht Tridion een omzet van 5 miljoen gulden. Volgens Pleiter zal Tridion de komende jaren flink verlies lijden, en is winst pas voor 2001 gepland. De organisatie zal volgens plan groeien van 50 man personeel nu (waarvan 30 voor productontwikkeling) naar ongeveer 150 eind 2000. Pleiter: "Maar het mooie van een softwarebedrijf is dat de groei niet gerelateerd is aan het aantal werknemers, zoals bij een consultancy-bedrijf."

Onlangs trok Tridion 10 miljoen gulden risicokapitaal aan van Prime Technology Ventures. Prime heeft een gedeelte van de aandelen, de resterende aandelen zijn in handen van de oprichters en het personeel. Een beursgang is niet gepland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond