Deel dit artikel
-

Trump fans vluchten naar conservatieve (online) media

Hoewel Donald Trump in tweets volhoudt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, gaat menigeen ervan uit dat op 20 januari Joe Biden als president van de VS worden geïnaugureerd. Links en rechts wordt gespeculeerd over wat Trump daarna gaat doen. Maar plannen voor een eigen (online) tv zender lijken niet erg realistisch.

Sinds Trump Newsmax adviseerde als alternatief voor Fox News, dat een stuk minder op de hand is van Trump dan vier jaar geleden, geniet de Amerikaanse betaalzender een enorme populariteit.

De zender, die via de kabel, YouTube, Roku en Amazon wordt doorgegeven, is zeker voor Amerikaanse begrippen uiterst klein met gemiddeld 25.000 kijkers. De laatste weken steeg het aantal kijkers echter naar 800.000. En dus werd volop gespeculeerd over de toekomst van Newsmax als mogelijke spreekbuis van Trump.

Volgens The Wall Street Journal zou een investeerder die het goed met Trump kan vinden samen met het Republican National Committee de overname van Newsmax overwegen. Maar CEO Christopher Ruddy voelt daar niks voor, ook al is hij een persoonlijke vriend van Trump.

‘Newsmax zal nooit Trump TV worden’, aldus Ruddy tegen Variety. ‘We blijven onafhankelijk’. Hooguit mag Trump aanschuiven als presentator of commentator.

Een andere kabelzender die Trump fans trekt is One America News Network van Robert Herring Sr.

In het mediagedrag van Trump-aanhangers zijn opmerkelijke verschuivingen te bespeuren. Zij ruilen Fox News, Facebook en Twitter in voor alternatieve platforms.

Twitter alternatief Parler is momenteel de meest gedownloade app in de Verenigde Staten na de overwinning van Joe Biden. Steeds meer Republikeinse kopstukken communiceren via deze app omdat ze de censuur van Facebook en Twitter niet meer willen accepteren.

Het conservatieve alternatief voor YouTube heet Rumble, speciaal opgericht voor het ‘vrije woord’, al zitten daar wel grenzen aan. Vloggers kunnen ook geld verdienen als hun vlog bijvoorbeeld wordt gelicenseerd door partners MTV, XBox, Yahoo of MSN.

Facebook wordt omgeruild voor MeWe, een platform dat niet elk bericht op juistheid controleert, laat staan daar een waarschuwing bij plaatst.

De trend is ook in Nederland gaande. Forum voor Democratie startte eind januari een eigen journaal op YouTube. Onlangs was ook de première van Studio SGP live op YouTube te zien. Mediahistoricus Huub Wijfjes (RUG) ziet parallellen met de verzuiling van de vorige eeuw. ‘De tijd waarin media alleen gericht waren op de eigen achterban. Een combinatie van het bevestigen van het eigen gelijk en het bevechten van de andere groep.’

De verzuiling zou wel eens tijdelijk kunnen zijn. De ervaring leert dat alternatieve diensten nooit het bereik van de grote platforms halen, en om die reden ook al snel weer worden verlaten.

Radiomaker Howard Stern is intussen stellig over de kansen van de mediaplannen van Trump: ‘Dat mislukt binnen een jaar, net als zijn andere bedrijven’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond