Deel dit artikel
-

Trump tekent decreet over aanpak sociale media

Donald Trump tekent vandaag een decreet over de aanpak van sociale media, nadat Twitter twee van zijn berichten had voorzien van het label voor mogelijk misleidende informatie.

Wat het decreet inhoudt is niet bekend gemaakt. Over het algemeen stelt zo’n decreet weinig voor omdat het door het Congres moet worden goedgekeurd.

Trump slaat sinds de coronacrisis steeds meer om zich heen op Twitter, volgens zijn critici grotendeels gevoed door de irritatie over de hoge werkloosheid (41 miljoen Amerikanen zitten zonder werk), het alsmaar oplopende dodental van 100.000 mensen en het maar niet op gang willen komen van de Amerikaanse economie in de aanloop van de presidentsverkiezingen.

Trump beweerde dat stemmen per post fraudegevoelig is. Aanleiding was het besluit van de Californische gouverneur om alle geregistreerde kiezers in zijn staat vanwege de coronacrisis te voorzien van een postbiljet voor de presidentsverkiezingen in november.

Onder meer plaatste Twitter een link met de tekst ‘lees hier de feiten over verkiezingen per post’, waarbij lezers terechtkwamen bij kritische artikelen van CNN en The Washington Post.

Twitter liet intimiderende of feitelijk onjuiste tweets van Trump tot voor kort steeds ongemoeid, maar greep wel in bij tweets van anderen. Dat kwam Twitter op steeds meer kritiek te staan.

‘Republikeinen vinden dat socialemediaplatformen conservatieven volledig het zwijgen opleggen’, twitterde Trump, die strenge regels wil opstellen ‘of hen dwingen tot sluiting’.

Facebook CEO Mark Zuckerberg vindt dat sociale platforms niet moeten proberen om ‘scheidsrechter van de waarheid’ te zijn. “We hebben een ander beleid dan Twitter,” vertelde Zuckerberg aan Fox News.

Twitter topman Jack Dorsey laat weten dat ‘we internetgebruikers blijven wijzen op onjuiste of omstreden informatie over verkiezingen wereldwijd’.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond