Deel dit artikel
-

Trumpgetrouwen starten opnieuw conservatieve Twitter

Op Onafhankelijkheidsdag (4 juli) is het nieuwe conservatieve platform GETTR officieel van start gegaan. Het is, anders dan links en rechts is gesuggereerd, niet het nieuwe sociale kanaal van Donald Trump.

Voormalig Trump-assistent en woordvoerder Jason Miller is de oprichter van het platform en een andere voormalige campagnewoordvoerder, Tim Murtaugh, is adviseur. Trump heeft er volgens Bloomberg geen bemoeienis mee. Wel is alvast een account voor hem gereserveerd, maar volgens Bloomberg zal de oud-president er geen gebruik van maken.

Nadat Trump van ongeveer alle sociale media was verbannen na de bestorming van het Capitool, begon de oud-president begin mei zijn eigen blog waarop hij Twitter-achtige meningen poneerde. Na een maand stopte Trump alweer omdat het blog nauwelijks bezoekers trok.

Een dezer dagen sloot Trump zich nog wel aan bij Rumble, een YouTube-kloon die populair is onder conservatieven, om zijn rally in Ohio te livestreamen.

GETTR is alweer de zoveelste poging om een conservatief geluid te laten horen. Parler, MeWe, Gab, Rumble en DLive genoten sinds de presidentsverkiezingen volop belangstelling, maar dat was maar even. Parler werd zelfs verbannen uit de appwinkels van Apple en Google en ook hostingbedrijf Amazon liet het bedrijf vallen omdat niet afdoende wilde modereren. Het platform is terug, maar nog altijd niet op Google Play.

De GETTR app is al een jaar beschikbaar in de appwinkels, en was aanvankelijk een project van Guo Wengui, een verbannen miljardair uit China en medewerker van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon. GETTR verspreidde voornamelijk kritiek op de communistische top van China.

GETTR hoeft zijn app dus niet eerst ter goedkeuring aan Google en Apple voor te leggen. In feite heeft GETTR, al sinds de soft launch afgelopen donderdag, gewoon een make over gekregen, waarbij berichten tot 777 tekens mogen gaan en video’s maximaal drie minuten mogen duren. Het platform biedt verder de mogelijkheid om Twitter-inhoud te importeren.

Bekende conservatieven onder wie Kelli Ward en Sean Parnell hebben al accounts bij GETTR, maar het gaat allemaal nog niet op rolletjes. Er staat aardig wat porno op GETTR, dat kennelijk niet automatisch wordt gefilterd. Zondag was het platform zelfs korte tijd gehackt.

GETTR besloot donderdag al wel in te grijpen toen Tim Gionet, beter bekend als Baked Alaska, en een van de deelnemers aan de bestorming van het Capitool, een account had aangemaakt. De kans is immers groot dat de app alsnog en ban krijgt als extremisten er hun hart kunnen luchten.

Er bestaat echter ook kans dat GETTR net als veel andere conservatieve platforms een marginaal bestaan gaat leiden.

Sinds de aanstelling van president Biden is het verkeer naar rechtse media, waaronder Newsmax en The Federalist, bijna voor het helft teruggelopen. Ook mainstream-uitgevers zoals The New York Times, Wall Street Journal, USA Today en Reuters kampen met daling van bezoekersverkeer, zij het minder dramatisch.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond