Deel dit artikel
-

Trustpilot introduceert ‘geverifieerde reviewers’

Nederlandse gebruikers van recensieplatform Trustpilot kunnen zichzelf vanaf nu laten verifiëren. De gedachte daarachter is dat een niet-anonieme gebruiker waardevoller bijdragen levert. Bovendien zijn nepreviews sinds begin deze week bij wet verboden.

Het van oorsprong Deense Trustpilot, met een Engelse beursnotering, is in februari de uitrol begonnen van het authenticatieproces. Gebruikers scannen een ID-document met hun telefooncamera zodat Veriff uit Estland de echtheid kan verifiëren.

Na verificatie en bevestiging van de echtheid van iemands ID deelt Trustpilot een groen vinkje uit aan de recensieschrijver. Meer dan dat zit er niet in voor hem. Het voordeel van de ID-check ligt vooral bij de webwinkel en Trustpilot. Webwinkels krijgen grosso modo een eerlijker feedbackprofiel, Trustpilot voldoet aan een vernieuwde wet ter consumentenbescherming. Die verbiedt digitaal liegen. Bovendien kan de uitgever ‘eerlijker’ recensies tonen en die te zijner tijd algoritmisch zwaarder wegen.

Geverifieerde gebruikers kunnen nog steeds naar de buitenwereld toe anoniem feedback geven. Bij de Denen zal aan de achterkant wel bekend zijn wie de spuwer of vleier is.

Trustpilot heeft van 714.000 domeinen een profiel en biedt onderdak aan 167 miljoen recensies. Daar komen er maandelijks 1,3 miljoen bij. Vorig jaar schreven 21 miljoen mensen voor het eerst een review op het platform. In 2021 werden 2,7 miljoen neprecensies opgespoord en verwijderd, 5,8 procent van het totaal aantal berichten dat in dat jaar werd geschreven.

*) Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond