Deel dit artikel
-

TU Delft blokkeert Microsofts Outlook app

De TU Delft heeft Microsofts nieuwe Outlook app voor iOS of Android uit veiligheidsredenen geblokkeerd. E-mail die via Outlook wordt verstuurd, loopt via de Amerikaanse servers van Microsoft, maar daarnaast worden ook alle gegevens zoals contacten en wachtwoorden in de cloud opgeslagen.

De app handelt in strijd met het veiligheidsbeleid van de TU Delft, zo laat de universiteit aan studenten weten. De universiteit vindt dat het risico op misbruik van gegevens te groot is. Om die reden wordt app voor de TU Delft e-mailservers afgesloten.

De gratis Outlook-app die begin februari voor iOS en Android verscheen, is gebaseerd op Acompli, een mailapp die Microsoft vorig jaar heeft overgenomen. Het is in feite een interface voor webmaildiensten zoals die voor Gmail, Apples iCloud en Yahoo en virtuele opslagdiensten als Box en Dropbox. POP- en IMAP-mail wordt voorlopig alleen bij Android ondersteund, wel zijn Exchange-servers instelbaar die vaak bij bedrijven staan.

Naast de TU Delft heeft ook De Persgroep het gebruik van Outlook verboden en in de VS heeft de Universiteit van Wisconsin maatregelen aangekondigd.

Afgelopen week werd bekend dat Microsoft ook de kalender-app Sunrise voor Android en iOS heeft gekocht, hoewel de kalender reeds is geïntegreerd in de Outlook-app. Volgens TechCrunch zou Microsoft er 100 miljoen dollar voor hebben betaald.

Deel dit bericht

2 Reacties

A.S.J.Emenau

Saillanter is dat de tu delft, als “university of technology”, de ict helemaal gecentraliseerd heeft en alle rekenhardware tot windowscomputer verklaard, zodat dat het enige is wat ze nog ondersteunen. Zodoende is ook de best aardige email-infrastructuur compleet vervangen door een redmondiaanse monocultuur. Dan ben je ineens heel gevoelig voor wat de fabrikant interessant vindt om in de markt te zetten, want alternatieven heb je jezelf ontzegd.

Dit maakt “oh dan pakken we toch wat anders” een stukje lastiger dan als je het correct aangepakt had en gestandaardiseerd op open protocollen, niet op fabrikanten.

Raoul Teeuwen

@A.S.J.Emenau: ik heb andere info, nl dat wel degelijk WinTel, maar ook Linux en Mac wordt ondersteund door de (voor zover ik weet zeer capabele) IT-afdeling…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond