Deel dit artikel
-

TU Delft opent centrum AI en ethiek

De TU Delft heeft het Digital Ethics Centre geopend. Hier kunnen onderzoekers samen met overheidsinstellingen en bedrijven kijken naar de ethische kant van AI en digitalisering.

Naarmate machine learning en kunstmatige intelligentie zich duidelijker manifesteren in de samenleving rijst de vraag naar de ethiek achter de toepassing. Werkt alles op een manier die we goed vinden? Immers, wat technisch kán is niet per se maatschappelijk wenselijk of toelaatbaar. Dat soort vraagstukken wordt onderwerp in het nieuwe centrum.

Het Digital Ethics Centre is een initiatief van Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie. Hij schetst: “Het samenbrengen van de zachte kant, de filosofie, en de harde kant, de technologie, is een succesformule. Samen met [onder meer, red.] banken gaan we kijken naar verdachte transacties. Banken willen graag AI inzetten voor het detecteren van fraude, maar dit moet wel netjes gebeuren, in lijn met ethische waarden zoals privacy en gelijkheid. In Delft hebben we zowel de kennis van de technologie als de ethische kennis in huis.”

*) Photo by Anant Chandra on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond