Deel dit artikel
-

TU Delft en Universiteit Leiden doen onderzoek naar discussies op Twitter

Een interdisciplinair team van onderzoekers van de Universiteit Leiden, Syracuse University, Bocconi University en TU Delft heeft een beurs van Twitter ontvangen om tools te ontwikkelen waarmee bepaald online gedrag kan worden geïdentificeerd.

Het team, dat geleid wordt Rebekah Tromble van Universiteit Leiden, gaat onderzoek doen naar gepolariseerde en niet-gepolariseerde discussies in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Het project richt zich op twee interacties: de aanwezigheid van zogenoemde echokamers en onbeleefde en intolerante uitingen.

De term echokamer heeft betrekking op discussies die worden gevoerd in homogene en vaak gepolariseerde groepen. Als mensen niet bekend zijn met het standpunt van anderen, hebben ze vaak een blinde vlek. Op internet is dit probleem nog groter, doordat mensen door ze informatie aangeboden krijgen op basis van hun voorkeuren en interacties. Er zijn aanwijzingen dat echokamers en filterbubbels een probleem zijn op Twitter.

Het andere onderzoeksgebied heeft betrekking op de mate waarin Twitteraars ‘giftig gedrag’ tentoonspreiden. Onbeleefdheid op internet kan waardevol zijn en geldige doelen dienen in het discours, maar intolerantie vormt in essentie een bedreiging voor de democratie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond