Deel dit artikel
-

Tweakers weer Website van het Jaar

De website Tweakers is door het Nederlandse publiek verkozen tot ‘Website van het Jaar 2012’. De site kreeg voor het tweede achtereenvolgende jaar van de stemmers de beste kwaliteitsbeoordeling en nam vanavond tijdens de feestelijke uitreiking in The Harbour Club te Amsterdam de prijs in ontvangst.

Website van het Jaar is dé online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste website van Nederland. Eerder werd deze titel al gewonnen door Google in 2007, Hyves 2008, Yunoo in 2010 en Tweakers.net in 2009 en 2011.

Het publiek beoordeelde in 22 categorieën haar favoriet op inhoud, navigatie en ontwerp. Per categorie zijn er twee prijzen: Beste Website voor de site met de hoogste kwaliteitsscore en Populairste Website voor de site met de meeste stemmen. Dit jaar bracht het Nederlandse publiek ruim 660.000 stemmen uit. Het onderzoek werd voor het elfde achtereenvolgende jaar uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MetrixLab.

De verkiezing Website van het Jaar is een initiatief van Emerce en MetrixLab en wordt mede mogelijk gemaakt door Verizon/Terremark en verschillende brancheverenigingen.

Categorie Beste website Populairste website
Automotive Volvo Marktplaats Auto’s
Carrière Unique Uitzendbureau Nationale Vacaturebank
Communities & Sociale netwerken Gathering of Tweakers Facebook
Daten Relatieplanet.nl Relatieplanet.nl
E-commerce Groupon iBOOD.nl
Educatie Beter Spellen Beter Spellen
Entertainment Froot.nl YouTube
Financieel ASN Bank ING
Games Zylom Hyves Games
Gezondheid & Welzijn soChicken CZ
Huisvesting & Interieur funda funda
Mobiele website Nu.nl Mobiel Nu.nl Mobiel
Nieuws & Informatie Tweakers Tweakers
Overheid ConsuWijzer Belastingdienst
Sport PSV Voetbal International
Telecom ZeelandNet ZeelandNet
TV & Radio 24kitchen 24kitchen
Vergelijking Tweakers Pricewatch Tweakers Pricewatch
Vrije tijd & Reizen Wintersporters.nl Vakantieveilingen.nl
Weer & Verkeer Google Maps Buienradar
Zoeken & Vinden Google Google

 

Deel dit bericht

8 Reacties

Joel

HET Nederlandse publiek? Zou wel eens wat meer cijfers en verantwoording willen zien.

Aad

Als Tweakers 3 x zogenaamd website van het jaar is, betreft het kennelijk een verkiezing met nerds als focus groep. “Het” Nederlandse publiek vindt andere websites toch echt interessanter…

Richard

Wat zijn we weer lekker positief… Gefeliciteerd allen!

Gijs Vroom

@Joel & Aad,

De methodiek werkt als volgt (tevens overigens uitgebreid beschreven op website Website van het Jaar):

– Er zijn 22 categorieën.

– Op de stemlijst per categorie staan de grootste sites op basis van traffic binnen de categorie. Bronnen zijn STIR, onderzoek Metrixlab onder doorsnede Nederlands publiek (panel), en sites die niet in beide voorkomen maar in het lopende jaar hebben kunnen aantonen dat zij voldoende traffic-volume hebben. Zij roepen hun achterban op om te stemmen, en deze respondenten stemmen vervolgens ook in andere categoriën.

– Respondenten beoordelen sites daarnaast op navigatie, design, content en de mate waarin men de site aanbeveelt (net promotor score).

– De beste site is de site die binnen de categorie het beste cijfer op bovenstaande aspecten (gemiddelde). Volume maakt dan niet uit, er is wel een ondergrens van 1000 beoordelingen nodig.

– De meest populaire site is de site met de meeste stemmen. Dit is vergelijkbaar met de Televizier Ring. De site die het best in staat is om achterban te mobiliseren, én voldoende stemmen krijgt van respondenten die via andere binnenkomen, wint binnen de categorie.

– De overall winnaar is de site met de grootste relatieve afstand op de aspecten ten opzichte van de andere sites in zijn categorie.

Je kunt dus stellen dat het een prijs is voor de site met relatief, binnen de categorie, de beste beoordeling door de bezoeker.

Nini

@Aad: Zijn er 3,5 miljoen Nerds in Nederland dan?

Joel

Overschat jezelf niet: 663 duizend stemmen

Arnoud

@Nini Ja. Iedereen die het idee heeft dat de site ‘mainstream’ is of kan worden, zou zich goed achter de oren moeten krabben: je kunt een groter deel van de nerds (of wannabe-nerds, mensen met bovenmatige interesse in technologie) bereiken, maar Mien uit Assen zal nooit Tweakers gaan bezoeken (hoogstens, als we het heel goed doen, zal ze zich wat aantrekken van testoordelen, omdat het een vertrouwde naam kan worden). Maar de bezoekers? Nee, dat zijn echt nog nerds en dat lijkt me prima 🙂

Arnoud

@Nini Er komen natuurlijk veel mensen op de site die prijzen vergelijken of even wat video’s kijken en weer weggaan; dat is duidelijk een nieuw soort doelgroep voor ons, eentje met minder kennis van zaken als de doelgroep die er altijd was en is. Ze laten zich minder horen, geven minder feedback en blijven dus ook voor ons als crew een beetje onder de radar.
Maar de mensen die op ons hebben gestemd met deze verkiezing zijn uiteraard de vaste bezoekers – en dat is een groot deel van die 3,5 miljoen. Dat zijn de nerds die Tweakers als safe haven zien, voor wie we schrijven en waarvan ik heel trots ben dat we die aan ons kunnen (blijven) binden. De vaste bezoekers – die het forum volschrijven, ons kritisch volgen in reacties en die ons promoten bij hun familie en vrienden – dat zijn de nerds, de kern van mensen aan wie we ons succes te danken hebben, zeker bij verkiezingen als deze 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond