Deel dit artikel
-

Tweede Kamer stemt in met verplicht leveren updates digitale producten en diensten

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verplichting voor verkopers om digitale apparaten en diensten werkend en veilig te houden. Consumenten krijgen straks bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s en horloges, printers, camera’s en babyfoons recht op software- en beveiligingsupdates.

Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten.

De wetswijziging, op voorstel van ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), wordt nu voor behandeling naar de Eerste Kamer verzonden.

Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht.

De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument. Bij een duurder product zoals een slimme wasmachine mag je langer updates verwachten dan bijvoorbeeld bij de aankoop van een digitaal spelletje op je telefoon.

Het wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de zogenoemde omkering van de bewijslast wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. De bewijslast ligt bij de verkoper en niet bij de consument. Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond