Deel dit artikel
-

Tweede Kamer wil programmaraad Digitenne

De Tweede Kamer wil dat een programmaraad zeggenschap krijgt over eenderde van de programmering van Digitenne.

De kamer nam daarvoor een motie aan van SP-kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil dat er democratische inspraak komt over de programmering van Digitenne. Kabelbedrijven hebben reeds dergelijke programmaraden met burgers.

Dat meldt weblog Dutchmedia van journalist David de Jong. Hij meldt dat Van Dijks motie werd aangenomen met steun van de CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie.

De woordvoerster van KPN reageerde zojuist met:"KPN is geen voorstander van een programmaraad voor Digitenne. Wij denken dat we via markt- en consumentenonderzoek een evenwichtig pakket aan tv-zenders aanbieden. De Tweede Kamer heeft de motie aangenomen. KPN wacht de reactie van minister Plasterk af."

De nog aan te stellen programmaraad zou zeggenschap krijgen over de invulling van eenderde van de 23 Digitenne-zenders. Minister Plasterk komt in januari 2009 met een brief over de toekomst van programmaraden en consumenteninvloed. Die invloed wilde hij eerst inperken, maar een kamermeerderheid vindt dat er juist meer controle moet komen.

KPN had aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar 700.000 digitale televisiekijkers. Daar vallen behalve de Digitenne-klanten ook de kijkers via mobiel en ADSL onder. De overgrote meerderheid van die 700.000 kijkt echter via de digitale ether, via Digitenne.

Foto: striatic (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Martijn

De geitenwollensokkenbrigade wil zich er weer eens een keertje tegenaan bemoeien. Moeten er zeker weer een aantal van die alibabba zenders opkomen om bepaalde bevolkingsgroepen tegemoet te komen. Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven op de kabel en of schotel. Ik snap dan ook niet dat deze geitenbreiers zich hier weer druk over gaan maken.

renske

Inderdaad, weer lekkere bemoeizucht van de politiek.

dreamboxrulez

wat een gezeur neem een sateliet ontvanger en je kan alles zien wat je wilt . niks geen programma raad nodig die je voor kauwt wat je wel en niet kan of mag zien of ontvangen . er gaat een wereld voor je open……. 

ton vd stelt

en weer moet de 2de kamer iedereen maar zijn wil opleggen en regeltjes invoeren van wat de nederlander mag zien en bekijken op tv hebben die lui niets beters te doen zoals de misdaad aanpakken en de hulpbehoevenden (lees ouderen)helpen dat ze ook eens een behoorlijk maaltijd kunnen nuttige maar ja daar scoor je niet mee bij die linkse rakkers

Peter

Het zou eens tijd mogen worden dat klanten zelf zouden mogen uitmaken welke zenders ze wel/niet willen ontvangen. Zowel bij Digitenne, CAI (analoog als digitaal) als ook bij de satelliet ben je namelijk als klant verplicht bij het aanbod van de op NL markt afgestemde zenders een zender-pakket ineens af te nemen. Wat mij betreft mag deze invulling voor alle aanbieders in zijn geheel op de schop. Ik zou als klant pas echte keuzevrijheid hebben als ik per zender zelf kan bepalen of ik die wel of niet wil "zien". En wanneer dat nu eens wordt gerealiseerd dan is er naast echte keuzevrijheid ook helemaal geen programmaraad nodig die mij als burger gaat betuttelen over wat ik wel of niet mag zien, tenslotte bepaal ik dat dan geheel zelf. Trek dit eens door naar de tijdschriftenbranche. De gemiddelde BRUNA winkel biedt bijvoorbeeld een keur aan tijdschriften aan, rekken vol, per tijdschrift/uitgever gericht op een bepaald publiek. Het zou wat zijn dat je als koper van bijvoorbeeld een blad als autovisie verplicht wordt de margriet er bij te moeten nemen en een tijdschriften-raad je gaat verbieden met de playboy naar buiten te lopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond