Deel dit artikel
-

Twinkle 100 is uit, bol.com bovenaan

Het nieuwe jaaroverzicht voor Nederlands e-commerce, de Twinkle 100, is verschenen. bol.com staat bovenaan met een omzet van 950 miljoen euro, gevolgd door Coolblue met 615 miljoen.

Het verrassendst aan de toplijst is de stijging van Coolblue van plek vier vorig jaar (377 miljoen) naar plek twee dit jaar. Twinkle rapporteert enkel de Nederlandse omzetcijfers die het verzamelde met de Hogeschool van Amsterdam.

De nummer drie op de lijst is Wehkamp (540 miljoen), de nummer vier is Zalando (530 miljoen euro).

De top tien bedrijven hebben gezamenlijk een omzet van 3,9 miljard. Een half miljard meer dan vorig jaar. De helft daarvan is toe te wijzen aan de bovenste drie bedrijven uit de ranglijst.

Opvallend is dat vier van de top tien bedrijven behalve een eigen winkel exploiteren ook een platformfunctie vervullen. Derde partijen zoals fabrikanten of speciaalzaken kunnen, tegen betaling, hun eigen aanbod in de schappen leggen bij deze sites. Dat zijn: bol.com, Zalando, Amazon en Nextail/Blokker.

De onderzoekers achter de Twinkle Retail 100 kijken enkel naar bedrijven die ook zelf een winkelfunctie vervullen. Om die reden staat AliExpress niet in het overzicht.

Albert Heijn Online staat op plek vijf in het overzicht met een omzetbedrag van vierhonderd miljoen euro. Jumbo Supermarkten laat zich een vijftiende plek toedichten met een verkooptotaal van honderd miljoen euro. Supermarktketen Plus staat op plek 63 met twintig miljoen euro, Picnic op 93 vanwege een omzet van 13,5 miljoen en Hoogvliet op 117 met elf miljoen.

Hoofdredacteur Arjan van Oosterhout: “Een spectaculair gestegen ondergrens voor de 200ste retailer op de lijst: nieuwkomer Sans-online met 5.060.000 euro. Dat is bijna twee miljoen euro meer dan de hekkensluiter van vorig jaar.”

Er staat twaalf buitenlandse partijen in de top 100 Retail waarvan vier in de top 10.

Meer dan de helft van de bedrijven uit de top 100 heeft behalve digitale ook fysieke filialen:

Foto: Anne Worner (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond