Deel dit artikel
-

Twinkle 100 is uit: bol.com bovenaan, Amazon groeit 40%

Het nieuwe jaaroverzicht voor Nederlands e-commerce, de Twinkle 100, is verschenen. bol.com staat bovenaan met een omzet van 1,65 miljard euro. AH.nl dringt in deze editie door tot de top drie met 565 miljoen euro omzet en Amazon groeit bijna de helft naar 350 miljoen euro.

Zojuist werd in Utrecht tijdens Shopping Today de nieuwe editie van de Twinkle 100 uitgereikt aan een groep genodigden. Het gedrukte jaaroverzicht zal in de komende dagen verder worden verspreid. Dit jaar staat er geen aparte Travel-lijst in.

De grote winkels en platformen werden in 2018 weer groter en noteren makkelijk dubbelcijferige groei. Echt opvallend is de omzet die Amazon wordt toegedicht in Nederland, wat zich vertaalt in een toename van honderd miljoen naar 350 miljoen euro. Zonder enige promotie of zelfs maar ruchtbaarheid heeft het Amerikaanse platform zich de nummer 6-positie toegeëigend.

Opvallend ook is de groei van de supermarkten. AH.nl staat op nummer drie, wat Ahold Delhaize per saldo Nederlands meest dominante e-commercepartij maakt.

De top tien bedrijven hebben gezamenlijk een omzet van 5,6 miljard. Een half miljard of 13 procent meer dan vorig jaar. Iets meer dan de helft daarvan is toe te wijzen aan de bovenste drie bedrijven uit de ranglijst.

Tweëentwintig bedrijven uit de top 100 hebben een omzet van meer dan honderd miljoen euro. Vier meer dan in de tiende editie van het lijvige boekwerk, dat daarnet op Shopping Today bij Utrecht is gepresenteerd.

Zeven bedrijven uit de top 30 verkopen voedsel: AH Online, Nespresso, HelloFresh, Jumbo, New York Pizza, Picnic en Domino’s Pizza. Een achtste, Zooplus, verkoopt ook eten maar dan alleen voor huisdieren. Negen bedrijven uit de top 30 verkopen kleding.

De uitgever van de lijst, Twinkle Magazine, vat samen: “In de nieuwe Twinkle100 staan in totaal 250 online productverkopers gerangschikt. Samen boekten zij een totale omzet van 11.831.237.000 euro, ofwel 900 euro per volwassen Nederlander. De hekkensluiter realiseerde een online omzet van 6,1 miljoen euro. Vorig jaar lag de ondergrens nog op 5,0 miljoen euro.”

De nummer 250 uit de lijst, Pinkorblue.nl, is goed voor een omzet van 6,1 miljoen euro.

Foto: Anne Worner (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

online besteller

Het jaaroverzicht boek is ook te koop op hun website, maar dan kun je alleen met credit card betalen of een papieren factuur ontvangen.

Wat zegt dat over hun kennis van e-commerce? En daarmee de waarde van hun boekwerk over dit onderwerp.

Komop Twinkle!

Eric

“ Zonder enige promotie of zelfs maar ruchtbaarheid heeft het Amerikaanse platform zich de nummer 6-positie toegeëigend.”

Als je volop in de top3 van prijsvergelijkingssites (Oa tweakers) staat dan vind ik dat wel onder promotie vallen.

Tadek Solarz

Waar komen deze cijfers vandaan, is het eigen opgave of zijn er andere bronnen?

Erwin Boogert

Dit wordt aan ieder bedrijf afzonderlijk direct gevraagd.

Tadek Solarz

Dank voor je reactie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond