Deel dit artikel
-

Twitter schort accounts op van journalisten die kritisch over Elon Musk schreven

Twitter heeft donderdag de accounts opgeschort van verschillende prominente journalisten die onlangs (kritisch) schreven over de nieuwe eigenaar Elon Musk. De schorsingen komen nadat Musk herhaaldelijk heeft gezworen de absolute vrijheid van meningsuiting te handhaven op het platform dat hij in oktober voor 44 miljard dollar kocht.

De accounts van Times-verslaggever Ryan Mac (@rmac18), Washington Post-verslaggever Drew Harwell (@drewharwell), CNN-verslaggever Donie O’Sullivan (@donie) en Mashable-verslaggever Matt Binder (@MattBinderr) zijn tot nader orde geschorst. Het account van de onafhankelijke journalist Aaron Rupar (@atrupar), die verslag doet van het Amerikaanse beleid en de politiek, ligt er ook uit.

De journalisten hebben geen enkele uitleg gekregen over waarom dit gebeurde. CNN spreekt over impulsieve en ongerechtvaardigde schorsingen die ‘zorgwekkend maar niet verrassend’ waren.

Twitter heeft woensdag @elonjet opgeschort, een account dat de privéjet van Musk in realtime volgde met behulp van gegevens die beschikbaar zijn in het publieke domein. Ook het account van de maker is geblokkeerd.

Musk voegde donderdag toe: ‘De hele dag kritiek op mij hebben is prima, maar mijn real-time locatie doxxen en mijn familie in gevaar brengen is dat niet’.

Twitter schortte ook het officiële account op van het socialemediabedrijf Mastodon (@joinmastodon), een snelgroeiend alternatief voor Twitter.

Het zou nog kunnen dat de geautomatiseerde systemen van Twitter de accounts op zwart hebben gezet omdat de journalisten verwezen naar @ElonJet. Maar het is minstens zo waarschijnlijk, schreef TechCrunch, dat Musk het moderatieproces stuurt op basis van zijn eigen voorkeuren.

Deel dit bericht

13 Reacties

Rens

Musk begon met het omzetten van mooie dromen in innovatieve producten. Met dit soort acties is hij aardig op weg een eng mannetje te worden. No more Twitter for me.

Fred

Niet meer dan logisch om dit te doen. Het realtime delen waar iemand is (ondanks dat vliegtuigen real time gevolgd worden) is een directe inbreuk op iemand zijn privacy..

KoalaBear

Hij is veranderd in een groot kind. Het is helemaal fout gegaan toen ie voor z’n politieke voorkeur uit kwam, en de acties die ie nu doet paden precies in dat plaatje.

Roderick

Het ging niet om kritische artikelen, maar om doxing.

Of de redactie van Emerce plaats bewust onwaarheden om Musk negatief te framen, of de redactie van Emerce weet niet waar ze over schrijven.

Jan Libbenga (Emerce)

Je hebt het maar half gevolgd. Geen van de journalisten heeft zich schuldig gemaakt aan ‘doxing’, met andere woorden: adresgegevens gedeeld. Ze verwezen alleen naar @elonJet als bron, net als heel veel andere twiteraars die niet zijn geblokkeerd.
Uitgerekend journalisten die Musk al geruime tijd kritisch volgen werden aangepakt. Daar gaat de ophef over. Het feit dat Musk Spaces dichtgooide nadat hij door een aantal geblokkeerde journalisten netjes werd ondervraagd, spreekt boekdelen.

Roderick

Iedereen die naar @elonJet verwijst wordt geblokkeerd, ivm doxing waardoor hij en z’n gezin gevaar lopen. En niet uitgerekend enkele journalisten, en veel andere twitteraars niet. Dat maak jij ervan, toon anders maar aan.

Roderick

En je kan je ook afvragen waarom uitgerekend die journalisten hun lezers wezen op @elonjet, terwijl ze wisten dat dit tegen de reglementen was.

En by the way, what about the “Twitter files”?
Ieder nieuwsmedium dat daar nog niet over heeft bericht komt heel dubieus over.

Jan Libbenga (Emerce)

Waarom moeten accounts eigenlijk gesloten worden als het elonjet account reeds was geblokkeerd? Dat toont de onzinnigheid hiervan alleen maar aan.

Roderick

Omdat de journalisten hun lezers ook attendeerden op alternatieven voor Elonjet, zoals z’n Facebook pagina. Waarmee Musk en z’n gezin in gevaar worden gebracht.

Chielvdbraak

Elon Musk is zich rotgeschrokken dat een auto van hem, waar zijn kind inzat, klemgereden is en dat iemand op de motorkap klom. Reactie om alle doxing per direct te schorsen was beetje snel en onverwacht..

Jan Libbenga (Emerce)

Joseph

Wat een grap. Nadat Musk de beerput bij Twitter heeft opengetrokken en met de #twitterfiles politieke inmenging rondom het overheidsbeleid en de laatste verkiezingen openbaar heeft gemaakt, is hij van alom beprezen top engineer naar enemy-of-the-state in minder dan 3 maanden.

Maar daar hoor je dan weer niemand over. Hoe zou dat toch komen….

Wouter

De Elon simps in deze comments laten de stupiditeit of kortzichtigheid van zijn achterban zien. Roepen heel hard blind t narratief na die Muskie roept….. toch pijnlijk hoe mensen blind achter en verwende miljardair aanlopen met veel macht… alle motivaties om accounts te bannen staan haaks op zijn claim dat ie alles wat legaal is zou laten toestaan en de beredenaties zijn zo simpel omderuit te schoffelen. Bizar. Om nog maar niet te spreken over die pijnlijke PR prut die de twitter files heet, inhoud van level 0,5 framing en selectief narratief level 1000

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond