Deel dit artikel
-

Twitter stopt met gratis API, ontwikkelaars moet betalen

Betalen op wegwezen. Meer keuze laat Twitter niet aan externe, professionele ontwikkelaars die hun eigen software en diensten willen bouwen op het kletsplatform.

Per 9 februari gaan de nieuwe gebruiksvoorwaarden voor de Twitter API’s in, zo kondigt het bedrijf aan. Welke prijzen men hanteert met welke variabelen is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er een uitzondering komt voor ontwikkelaars die op kleine schaal tegen de API aan schrijven. Zij kunnen hun geestesvruchten gratis laten draaien tot een zeker volume.

Het besluit komt niet onverwacht, maar niettemin als een schok. Het dwingt bedrijven en particuliere ontwikkelaars om te kiezen hoe serieus ze in het Twitter-platform willen investeren.

Twitter is bezig het laken strak te trekken op technisch vlak. Sinds de overname door Elon Musk richt hij zich hoofdzakelijk de technische kant van het platform. De fundamenten moeten eerst op orde zijn voordat hij zijn technische, commerciële en strategische plannen kan uitvoeren. Betalende ontwikkelaars en gebruikers horen daarbij, evenals de visie dat Twitter ook een betaalplatform kan worden voor onderlingen transacties.

Het is overigens niet de eerste keer dat Twitter zijn positie richting ontwikkelaars indamt. In de begintijd van het platform kon Jan en alleman op de API bouwen en onttrekken wat hij maar wilde. Dat leverde nieuwe apps op en diensten als URL-verkorters, maar ook het feit dat er meer buiten Twitter om gebeurde dan op Twitter zelf. Zo’n tien jaar geleden begon de ommekeer van die trend.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond