Deel dit artikel
-

txtr krijgt e-books zelfs op EU-schaal niet draaiend

Zelfs met actief bereik in 25 landen blijkt het moeilijk om een e-bookbedrijf in Europa op te zetten. Dat ondervindt het Duitse txtr, dat ook onbeperkt lezen-abonnementen heeft. Het bedrijf zoekt een koper.

De onderneming bestaat nu zo’n zes jaar en werkte afgelopen jaren onder meer met groeigeld van 3M. Deze week kwam de leiding tot de slotsom dat de volgende versnelling nog een stap te ver is. Herstructureren en zoeken naar nieuwe eigenaar zonder de dagelijkse activiteiten te onderbreken. Zo klinkt het nu.

txtr is een app met een winkel, of andersom. Gebruikers kunnen hun eigen boeken naar het systeem uploaden om deze vanuit de cloud te lezen, maar kunnen daar vandaan ook nieuwe boeken aanschaffen. In Engeland gaat txtr nog een stap verder. Daar richtten werknemers het label Blloon.com op. Voor een vast per maand kunnen klanten van die site onbeperkt boeken lezen, zoals Spotify onbeperkt muziek laat luisteren.

Ondanks het brede aanbod slaagt het bedrijf er niet in om eigen voeten te staan.

In Nederland slaat startup Tom Kabinet ook de weg in van het ‘all you can eat’-model.

De ‘gewone’ bibliotheek, overigens, leent ook digitale boeken uit. Een jaarabonnement op de bieb kost doorgaans tussen de dertig en vijftig euro en biedt naast toegang tot de papieren collectie ook toegang tot de digitale collectie. Zonder extra kosten.

Bibliotheek.nl leende in 2014 zo’n zeshonderdduizend boeken uit aan 140.000 leden. Een goed resultaat, vertelt directeur Diederik van Leeuwen aan Vincent Everts:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Suguru Nishioka (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond