Deel dit artikel
-

Uber betaalt ruim 2,3 miljoen voor overtreden taxiwet

Uber Nederland schikt voor 2,3 miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege het aanbieden van de illegale dienst UberPop. Via deze dienst van Uber kon iedere privépersoon met zijn eigen auto vervoersdiensten verrichten.

Het OM verwijt Uber (pdf) dat het met UberPop de taxiwet heeft overtreden. Uber bood immers een app aan voor vervoersdiensten waarbij van de chauffeurs geen taxivergunning werd verlangd, terwijl dit wettelijk wel verplicht is.

Het aanbieden van taxidiensten zonder vergunning werkt volgens het OM concurrentievervalsend. Taxibedrijven die wel een vergunning hebben, hebben geld moeten investeren in een medische keuring, een erkende opleiding en bijvoorbeeld het inbouwen van een boordcomputer.

De boete is verdeeld over verschillende rechtspersonen. Uber B.V. krijgt de maximale boete van 810.000 euro. De persoon verantwoordelijk voor het uitrollen van UberPop in Nederland heeft een werkstraf van 90 uur verricht.

Het crimineel verdiend vermogen wordt volledig ontnomen, schrijft het OM. Uber ontving 20 procent van de ritprijs als commissie. De door Uber ontvangen commissie is, na aftrek van kosten, aan te merken als wederrechtelijk verkregen voordeel en is in totaal berekend op een bedrag van 309.409 euro.

De overtreding van de taxiwet is inmiddels door Uber beëindigd. Uber is sinds november 2015 gestopt met het aanbieden van de dienst UberPop en zal zich nu en in de toekomst conformeren aan de Nederlandse wetgeving. Nieuwe overtredingen op dit punt zijn ook niet meer geconstateerd. Uber heeft aangegeven schoon schip te willen maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond