Deel dit artikel
-

‘Uber chauffeurs verpatsen inloggegevens’

Er is sprake van een levendige handel onder Uber chauffeurs van inloggegevens. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.

Die handel vindt plaats tussen bekenden, maar ook via de app Telegram. Accounthouders verpachten hun inloggegevens voor bedragen tussen de 75 en 125 euro in de week. Zo kunnen ze zonder de benodigde taxipapieren alsnog ritten uitvoeren. Desnoods in een niet officiële taxi.

Officiële cijfers zijn er volgens de zender niet. Maar in twee chatgroepen waar AT5 in meekijkt, werden in een kleine twee maanden tijd tientallen keren accounts gevraagd en aangeboden. Mogelijk rijden op die manier honderden chauffeurs onder een andere naam door Amsterdam.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), verantwoordelijk voor het handhaven van de taxiregels, was bekend met het verpachten van Uber-accounts, maar had geen idee van de omvang.

Uber laat weten bezorgd te zijn over de handel. ‘Zodra we een melding binnenkrijgen van het verpachten van een account, deactiveren wij deze direct. Voordat chauffeurs actief kunnen zijn op de Uber-app, moeten zij onder andere een taxivergunning hebben en een grondige controle doorstaan.’

De raadsfracties van PvdA, GroenLinks en Denk hebben aangeveven vragen aan verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma te zullen stellen. Zij vindt dat Uber ‘gewoon zijn verantwoordelijkheid moet nemen’.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond