Deel dit artikel
-

Uber haalt 1,2 miljard dollar op

Taxibedrijf Uber heeft 1,2 miljard dollar opgehaald bij investeerders die de onderneming waarderen op 17 miljard dollar. Dat maakte Uber vrijdag zelf bekend. Het is een van de grootste investeringen voor een startup uit de geschiedenis.

Met de investering behoort Uber tot de groep bedrijven die, althans op papier, meer dan 10 miljard dollar waard zijn, waaronder Dropbox, het Chinese telecombedrijf Xiaomi en kamerverhuurder Airbnb. De marktwaarde is daarmee stukken hoger dan van autoverhuurbedrijven Hertz en Avis (resp. 12 en 6 miljard dollar), of Twitter en LinkedIn. ‘Eye-Popping’ was het woord dat analisten gisteren gebruikten.

Met de geldinjectie lijkt Uber volgens analisten ‘te groot om te worden opgeslokt’, al zou de waardering wel eens gunstige gevolgen kunnen hebben voor zijn directe concurrenten, zoals Sidecar en Lyft. Dit laatste bedrijf heeft bij Alibaba en Andreessen Horowitz 250 miljoen dollar opgehaald.

De (vijfde) financieringsronde van Uber werd geleid door Fidelity Investments, met als deelnemers Wellington Management, Summit Partners, BlackRock en Kleiner Perkins Caufield & Byers. Bestaande investeerders Google Ventures en Menlo Ventures hebben ook bijgedragen. Die lijken zich al met al weinig druk te maken over alle ophef rond Uber in sommige steden. In Londen zijn taxichauffeurs recent in opstand gekomen omdat de Uber app als taximeter wordt gebruikt. Alleen gelicenseerde taxichauffeurs mogen een meter in hun auto installeren.

Financieel lijkt het Uber overigens voor de wind te gaan. Volgens CEO Travis Kalanick verdubbelt Uber zijn omzet iedere zes maanden.

Uber is nu actief in 128 steden in 37 landen, waaronder Nederland. Niek van Leeuwen, General Manager voor Uber in Nederland, spreekt komende donderdag op Emerce eTravel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond