Deel dit artikel
-

Uber per direct verboden in Duitsland

Taxidienst Uber moet zijn activiteiten van de rechtbank in Frankfurt per direct staken in heel Duitsland, tenzij men voldoet aan de vergunningseisen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung riskeert Uber een boete van 250.000 euro.

Uber zou de wet voor passagiersvervoer overtreden omdat het geen licentie heeft om als taxibedrijf te opereren. Reuters voegt er aan toe dat het om een tijdelijk verbod gaat. Het bedrijf zegt beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de Duitse rechtbank. Daardoor zou het verbod ook weer kunnen worden opgeheven, zoals eerder ook in Hamburg gebeurde.

De klap komt hard aan, maar Uber is niet van plan te stoppen. De taxibemiddelaar ging vorige week van start in stad nummer tweehonderd. De Europese groei gaat hard. Het bedrijf wapent zich tegen internationaal juridisch verzet en zoekt een batterij aan lobbyisten, ook voor Nederland.

De teller met het aantal Ubersteden staat op 205, zo laat het bedrijf weten. De helft daarvan is in thuisland Amerika, waar 55 procent van de bevolking via de app een limousine kan bestellen.

Afgelopen juni nog ontving het bedrijf een kapitaalinjectie van 1,2 miljard dollar. Dat is bedoeld om de internationale expansie te versnellen en concurrentie van zich af te houden.

De internationale uitbreiding gaat gepaard met veel verzet uit de traditionele taxiwereld, niet alleen in Duitsland. In een aantal gevallen moet Uber van stad tot stad voor de rechter verdedigen dat en waarom het zijn diensten mag leveren. Er zijn uitspraken waarbij de startup is verboden om nog te bemiddelen tussen chauffeurs en passagiers.

Het vacatureoverzicht op Uber.com laat zien dat het bedrijf zich opmaakt voor een zware internationale lobbypraktijk. Het doel: ‘Contact leggen en onderhouden met beleidsmakers en voorstellen schrijven voor aanpassing van regel- en wetgeving’. Dat is te lezen in, bijvoorbeeld, de Nederlandse vacature voor iemand die de lokale, de Duitse en mogelijk ook de Spaanse markt moet gaan beïnvloeden.

Er is duidelijk sprake van een zware lobby-actie, aangezien de Nederlandse vacature er een is een lange lijst vergelijkbare posities:

Foto: Robert Couse-Baker (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond