Deel dit artikel
-

Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels

De Autoriteit Persoonsgegevens legt Uber een boete van 10 miljoen euro op, omdat het bedrijf onvoldoende openheid van zaken heeft gegeven over hoe lang het bedrijf gegevens van Europese chauffeurs bewaarde en naar welke landen buiten Europa deze werden doorgestuurd. Ook maakte Uber het chauffeurs moeilijk om hun privacyrechten uit te oefenen.

De AP constateert dat Uber het voor chauffeurs onnodig ingewikkeld maakte om een verzoek in te dienen en zo hun gegevens in te zien of te ontvangen. Er was weliswaar in de app voor chauffeurs een digitaal formulier om inzage te vragen, maar dat zat diep en te verspreid in allerlei menu’s en had op een logischere plek kunnen staan. Uber handelde een inzageverzoek vervolgens af door informatie in een bestand te zetten, waarin de persoonsgegevens niet altijd waren gestructureerd en daardoor lastig te interpreteren waren.

Verder gaf het bedrijf in de privacyvoorwaarden onvoldoende aan hoe lang het de gegevens van de chauffeurs bewaart en welke specifieke beschermingsmaatregelen Uber treft wanneer gegevens van chauffeurs naar landen buiten de EER worden doorgegeven.

De AP heeft de boete opgelegd nadat meer dan 170 Franse chauffeurs aan de bel trokken bij de Ligue des droits de l’homme et du citoyen (LDH), een Franse belangenorganisatie op het gebied van mensenrechten. LDH diende vervolgens een klacht in bij de Franse privacytoezichthouder. Die heeft de klachten doorgestuurd naar de AP, omdat het Europese hoofdkantoor van Uber in Nederland is gevestigd.

Bij het bepalen van de hoogte van de boete kijkt de AP naar de omvang van de onderneming en de ernst en zwaarte van de overtredingen. Uber heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit. De AP heeft geconstateerd dat er inmiddels maatregelen ter verbetering zijn genomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond