Deel dit artikel
-

Uber vrijdag naar de beurs, chauffeurs staken

Uber gaat komende vrijdag naar de beurs. In de loop van donderdag wordt de definitieve prijsstelling verwacht, maar die zou best eens richting 50 dollar kunnen gaan. Beleggers hebben nu al ingetekend voor drie keer zoveel stukken als Uber wil verkopen.

Een feestelijke aangelegenheid wordt het echter niet. Chauffeurs van Uber en Lyft gaan vandaag staken. De New York Taxi Workers Association heeft chauffeurs opgeroepen solidair te zijn met collega’s in Londen die zich druk maken om hun salarissen. De vrees is dat ze op termijn minder betaald krijgen.

Directe aanleiding is de prospectus van Uber waarin staat dat het bedrijf minder winst maakt als zijn chauffeurs als volwaardige werknemers worden beschouwd in plaats van zelfstandige ondernemers. Er is ook ergernis over het feit dat de aandeelhouders van Uber met de beursgang miljarden verdienen, terwijl chauffeurs worden uitgebuit. Velen hebben schulden. Uber keert overigens wel bonussen uit, afhankelijk van de loyaliteit en het aantal ritten.

In San Francisco demonstreren Uber chauffeurs woensdag voor het hoofdkantoor. Daarna leggen ze 12 uur het werk neer. In New York staken de chauffeurs twee uur. Ook in Chicago, Los Angeles, San Diego, Philadelphia en Washington DC leggen chauffeurs het werk neer, soms voor 24 uur.

Chauffeurs van Lyft hebben al gestaakt in San Francisco en San Diego. Ook zij eisen betere betalingen en meer transparantie. Organisator Rideshare Drivers United wil ook dat er een vertegenwoordiging van de chauffeurs komt in het bestuur van Uber en Lyft.

Uber wordt gewaardeerd tussen 80 en 91 miljard dollar, maar het bedrijf is zwaar verliesgevend. Dat geldt ook voor rivaal Lyft, die gisteren zijn eerste kwartaalcijfers publiceerde. Het bedrijf rapporteerde een verlies van 1,1 miljard dollar, hoewel een deel daarvan werd veroorzaakt door kosten van de recente beursgang. De omzet steeg wel 95 procent naar 739 miljoen dollar. Lyft telt 20 miljoen klanten, 46 procent meer dan een jaar eerder.

Een groot succes is de beursgang van Lyft tot nu toe niet. De koers daalde al snel tot onder de uitgifteprijs. Beleggers maken zich grote zorgen. In de VS heeft de concurrentie tussen Uber en Lyft namelijk geleid tot een prijzenoorlog.

Lyft en Google hebben dinsdag een samenwerking aangekondigd op het gebied van autonome auto’s in Phoenix. Lyft krijgt de beschikking over tien zelfrijdende auto’s van Google dochter Waymo. Klanten kunnen die via de app bestellen.

Het zal vermoedelijk tot het eind van de middag worden voordat vrijdag duidelijk wordt wat beleggers voor de stukken van Uber willen betalen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond