Deel dit artikel
-

Uber start de motor in Den Haag

‘Taxibedrijf’ Uber start vandaag in Den Haag en biedt belangstellenden een week lang gratis ritjes aan. Heftig verzet van de traditionele taximarkt tegen de nieuweling blijft in Nederland vooralsnog uit.

Na Amsterdam en Rotterdam gaat Uber nu ook in Den Haag van stad. Het bedrijf, dat gewaardeerd zou worden op zeventien miljard dollar, lokt burgers, zakenlui en politici met de belofte van tijdelijk gratis vervoer.

Niek van Leeuwen verwoordt zijn introductieaanbod: “Nieuwe gebruikers downloaden de Uber-app en bestellen tot en met zondag 1 juni gratis een Uber. De korting wordt automatisch toegepast op alle ritten die starten en eindigen in Den Haag. De eerste tien ritten tot een bedrag van 25 euro per rit zijn gratis.”

Uber is een app waarmee gebruikers met de druk op het scherm een luxe taxi bestellen. De chauffeur ziet waar de klant zich bevindt, pikt hem op en brengt hem naar zijn eindbestemming. De rekening worden naderhand automatisch vereffend. Uber vangt een vergoeding voor de bemiddeling. De taxi’s bepalen zelf op welke momenten ze via Uber-klanten kunnen ontvangen.

In het buitenland heerst in verscheidene grote steden hevig verzet tegen de opkomst van de dienst. De traditionele taximarkt ziet zijn lokale marktmacht bedreigd. Dat leidt tot bedreigingen van Uberchauffeurs, stevige politieke discussies, veel gelobby achter de schermen en ondernemerschap van de zijde van de internetclubs.

Zo introduceerde Uber onlangs de dienst Uberpop. Daarbij melden niet professionele chauffeurs zich aan als vervoerder, maar particulieren met hun eigen auto. Zij bieden een lagere servicegraad dan de reguliere Uberchauffeurs maar daar is de prijs naar. In Berlijn en Brussel rijst nu ook tegen deze alternatieven weer activistisch verzet.

Foto: Walter Watzpatzkovski (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond