Deel dit artikel
-

‘Uitspraak in Uber-zaak grote overwinning voor chauffeurs’

Uber-chauffeurs sinds vandaag automatisch bij Uber in dienst en het taxibedrijf moet de chauffeurs betalen en behandelen volgens de cao Taxivervoer. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die FNV had aangespannen.

De chauffeurs krijgen meer rechten bij bijvoorbeeld ontslag of ziekte. ‘Allemaal zaken die niet meer dan normaal zouden moeten zijn in een land als het onze. Het is schandalig dat het kabinet de handhaving tegen dit soort praktijken niet oppakt’, zegt de vakbond.

FNV sleepte eind vorig jaar Uber voor de rechter, omdat de chauffeurs te weinig verdienen en nauwelijks rechten hebben. Uber zegt dat de chauffeurs die via hun app werken zelfstandigen zijn, maar dat heeft de rechter nu dus tegengesproken.

Volgens FNV past deze uitspraak in de steeds groter wordende weerstand in de maatschappij tegen schijnzelfstandigheid en de uitbuiting die daar bij komt kijken. FNV pakt meerdere platforms aan die van deze constructies profiteren en won onlangs in hoger beroep van Deliveroo. Ook politiek komt er steeds meer verzet tegen de uitwassen van flexwerk.

Uber zegt teleurgesteld te zijn ‘omdat we weten dat het overgrote deel van de chauffeurs graag zelfstandig wil blijven. Chauffeurs willen geen afstand doen van de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer en met wie ze werken. In het belang van chauffeurs gaan we daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechter, terwijl we blijven werken aan het verbeteren van platform-werk in Nederland.’

Foto FNV

Deel dit bericht

1 Reactie

Rene

In principe een goede zaak, al is de platform economie wél de toekomst en is het misschien beter om de wetgeving hierop aan te passen zodat het ‘personeel’ beter beschermd blijft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond