Deel dit artikel
-

Silicon Valley ligt tijdelijk plat, bedrijven gaan monter verder

Inwoners van Californië mogen komende tijd vanwege het coronavirus alleen nog voor noodzakelijke zaken de deur uit. Deze shelter in place-verordening gaat vermoedelijk ook gelden voor de stad New York. Daarmee vallen de belangrijkste economieën van de VS tijdelijk stil.

Californië neemt de maatregel omdat het een van de dichtstbevolkte staten van de VS is met 40 miljoen inwoners. Met de huidige snelle verspreiding van het virus dreigen in het ergste geval 25 miljoen inwoners besmet te raken. In heel de VS (met 330 miljoen inwoners) zijn er inmiddels 13.000 geregistreerde infecties, van wie er 200 zijn overleden.

De San Francisco Chronicle toont in beeld welke impact de maatregelen hebben op het lokale leven in de Bay Area, het uitgestrekte gebied rond de stad aan de westkust. In de Bay Area zijn vooralsnog alle bedrijven gesloten, behalve supermarkten en maaltijdbezorgers.

Autofabrikant Tesla moest van de lokale autoriteiten in Californië de productie in de fabriek in Fremont al eerder stilleggen, aangezien het geen ‘essentiële activiteit’ betreft.

Investeerders in Silicon Valley zijn tijdelijk gestopt met financieringen, omdat ze geen persoonlijke beoordelingen kunnen maken en er zorgen zijn over de waarde van hun belangen. Investeerder Sequoia noemt corona een ‘zwarte zwaan’ die de markt op dezelfde manier zou kunnen vertragen als in 2001 en 2009. Plannen voor beursgangen worden opgeschort, die hebben toch al niet aan de verwachtingen voldaan (WeWork, Uber en Lyft).

Vooral Uber heeft flink last van de coronacrisis, zo erkende CEO Dara Khosrowshahi deze week tegenover beleggers. In steden als Seattle is het aantal ritten met wel 70 procent afgenomen.

In het slechtste scenario eindigt Uber met 80 procent minder ritten dit jaar.

Wel zoekt het bedrijf alternatieve inkomsten, zoals het vervoer van medicijnen en boodschappen. Uber Eats heeft het drukker gekregen doordat meer mensen eten laten bezorgen.

Uber kan het met een oorlogskas van 10 miljard dollar nog wel even uitzingen, zo stelde Khosrowshahi beleggers gerust. Na die mededeling steeg de beurskoers van het bedrijf met 35 procent.

Toch lijkt iedereen zich te beseffen dat de crisis tijdelijk is. In heel China werden gisteren nog maar 39 nieuwe besmettingen gemeld, in Zuid-Korea dat veel minder stringente maatregelen nam minder dan 100. Het openbare leven komt er langzaam weer op gang.

Sommige bedrijven gaan dan ook monter verder. Hoewel alle Apple winkels dicht zijn, lanceerde het bedrijf afgelopen week gewoon weer nieuwe iPads, MacBooks en Mac mini’s. Nokia (HMD Global) had gisteren een upbeat toon bij de presentatie van zijn nieuwe smartphones. Aan het coronacirus werd amper gerefereerd. De verkoop van de toestellen wordt niet opgeschort.

American Airlines heeft het vrachtverkeer omarmd. Met standaard passagiersvliegtuigen worden medische hulpmiddelen, post voor Amerikaans militairen en pakketten van e-commerce bedrijven naar Europa vervoerd. Ook Delta gaat met zijn toestellen meer vracht vervoeren.

Microsoft zag het gebruik van zijn Teams software (chat en videobellen) de afgelopen weken fors toenemen. Doordat meer mensen thuiswerken is het aantal dagelijkse actieve gebruikers gestegen naar 44 miljoen. In november stond de teller op minder dan de helft.

Wereldeconomie

Op de korte termijn zal de crisis zeker invloed hebben op de wereldeconomie. De Rabobank verwacht een wereldwijde groeivertraging en een forse krimp met het zwaartepunt in het tweede kwartaal. In sommige sectoren zal niet of nauwelijks sprake zijn van een inhaaleffect omdat men niet-gebruikte diensten hier doorgaans niet tweemaal na elkaar gebruikt.

Het coronavirus treft de non-food detail- en groothandel fors doordat de vraag sterk is verminderd. Een beperkt deel van de verkoop bij zowel food als non-food verschuift volgens Rabo van de winkelvloer naar online kanalen. Voor sommige productcategorieën betekent uitstel van aankoop ook afstel: niet alle verloren omzet wordt later in het jaar ingehaald.

Zakelijke diensten en de ICT-sector hebben in vergelijking met andere sectoren meer aanpassingsmogelijkheden. Veel werkzaamheden kunnen door thuiswerken gewoon doorgaan.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond