Deel dit artikel
-

Uberchauffeurs in colonne naar Den Haag

Uberchauffeurs voeren vandaag opnieuw actie voor een eerlijke taximarkt. De actie begint om 14.00 uur bij het stadion van ADO Den Haag. De chauffeurs zullen daarna in colonne naar het Tweede Kamergebouw rijden waar Uber-klokkenluider Mark MacGann spreekt met de commissie Financiën. Voorafgaand daaraan praten de chauffeurs informeel met een aantal Tweede Kamerleden.

De laatste maanden zijn er in Amsterdam en Rotterdam al veel acties geweest van platformchauffeurs (Uber, Bolt)mm maar ook van taxicentralechauffeurs.

De acties waren niet alleen gericht op Uber en Bolt zelf, maar ook op gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het lokale taxibeleid. Taxiplatforms lijken een voorkeursbehandeling te krijgen, waardoor zowel de platformchauffeurs als de taxicentralechauffeurs de klos zijn.

De FNV heeft eerder berekend dat taxichauffeurs bij Uber na aftrek van hun kosten meestal niet eens het loon uit de Taxi-cao halen. Soms zitten zij zelfs onder het minimumloon. Ook zijn ze niet verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid en bouwen ze geen vakantiedagen en vakantiegeld op.

21 maart is volgens de vakbond een belangrijke dag om actie te voeren. Het is de dag dat Mark MacGann, de man die tussen 2014 en 2016 verantwoordelijk was voor al het lobbywerk in Europa voor Uber, de Tweede Kamer bezoekt. Dat is op uitnodiging van de Kamerleden Financiën.

Uit diverse verklaringen die MacGann heeft geuit in andere landen is gebleken hoe nationale overheden Uber hebben bevoordeeld. Ook zijn kwalijke praktijken aan het licht gekomen richting taxichauffeurs.

Er loopt nog een rechtszaak tegen Uber. De FNV heeft in 2021 in eerste aanleg een rechtszaak gewonnen, maar Uber heeft er tot op heden alles aan gedaan om de uitvoering van de uitspraak te frustreren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond