Deel dit artikel
-

UEFA tekent sponsordeal voor ‘cryptomunten’

De Europese voetbalorganisatie UEFA gaat fan tokens, of: virtuele spaarmuntjes, uitgeven. Daar kunnen waarmee voetbalfans waarde toevoegen aan de muntjes van hun eígen club.

Voor het tweejarig contract werkt UEFA samen met het bedrijf Chiliz. Diens muntensysteem Socios.com is een variant op spaarkaarten die je bijvoorbeeld bij een supermarkt ziet, maar dan in de context van voetbalclubs. De data worden opgeslagen in een blockchain en zijn compatibel met clubcryptomunten.

Formeel wordt Socios.com de ‘Official Fan Token Partner’ van de Champions League, Europa League, Conference League en de Super Cup.

UEFA-munten kunnen binnenkort worden gekoppeld met de Club Fan Tokens die tientallen Europese voetbalclubs al aan hun eigen fans verkopen. Die digitale spelmunten zijn ook te koop en verhandelbaar op de manier die bekend is van Bitcoin en altcoins.

Paris Saint-Germain, bijvoorbeeld, contracteerde afgelopen zomer Lionel Messi. Hij ontvangt een deel van zijn welkomstbonus in $PSG-munten. Die stegen met vijftig procent in waarde.

Die grote Europese voetbalclubs zetten de cryptomunten voornamelijk in voor marketingdoeleinden. Supporters kunnen munten verdienen met acties, maar ze kunnen er in het digitale domein van hun club ook mee betalen. Dit gebeurt onder meer bij FC Barcelona, Juventus, Manchester City, Inter Milan, Arsenal en de nationale elftallen van Argentinië en Portugal.

Socios heeft ook muntensystemen voor sporten als tennis, racen, vechtsporten, basketbal en ijshockey.

Ter illustratie: een overzicht van clubmuntenkoersen.

Foto: bluesbby (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond