Deel dit artikel
-

Uitgever Financial Times gaat minder investeren in internet

Uitgeverij Pearson , verantwoordelijk voor ondermeer Penguin boeken en de Financial Times , gaat het mes zetten in zijn uitgaven voor internet. In de eerste helft van dit jaar gaf het bedrijf nog 88 miljoen pond uit aan internet, de komende zes maanden zal dit teruggebracht worden tot zestig miljoen pond. Pearson investeerde vorig jaar bijna tweehonderd miljoen pond in internetactiviteiten.

Pearson liet weten dat het in de eerste helft van dit jaar te maken heeft gehad met de moeilijkste advertentiemarkt in de afgelopen tien jaar. Samen met hoge investeringen in internet, 196 miljoen pond in geheel vorig jaar en 88 miljoen pond in de eerste helft van dit jaar, zorgt het ervoor dat de winst (voor rente, belasting en afschrijvingen) uitkomt op vijf miljoen pond, een stijging van één miljoen pond ten opzichte van vorig jaar.

Met maatregelen voor kostenbesparing die het bedrijf eerder al had ingesteld komt de omzet van de krantendivisie, waaronder de Financial Times Group, dit jaar ongeveer vijftien procent lager uit dan vorig jaar. Met name de Financial Times had te lijden onder de teruggang in de advertentiemarkt. De operationele winst daalde er van vijftig miljoen naar 32 miljoen pond.

In de eerste helft van dit jaar investeerde Pearson 88 miljoen pond in internet. 38 miljoen pond ging naar de Financial Times Group, bestaande uit FT.com, FT business en de online versie van de Franse krant Les Echos. Dit was al aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen er nog 64 milljoen pond in werd gestoken. FT.com moest begin dit jaar bezuinigen, wat veertig medewerkers hun baan kostte.

De sites van de Financial Times Group zorgden voor 63 procent meer omzet in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Ook wist de Financial Times meer omzet te behalen uit online advertising, en worden pogingen om extra inkomsten te genereren met syndicatie en premium services "succesvol" genoemd. Volgens Pearson ligt de FT Group op koers om eind 2002 winstgevend te worden.

Toch zal er nog zestien procent op kosten bezuinigd moeten worden. Volgens John Makinson, finance director, zal deze besparing bereikt worden uit maatregelen die al afgekondigd zijn, waaronder de personeelstop bij de Financial Times. Nieuwe ontslagen bij FT.com behoren niet tot de plannen, aldus Makinson.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond