Deel dit artikel
-

‘Uitrol 5G onzeker door gaten in glasvezelinfrastructuur’

De uitrol van 5G in Nederland staat onder druk door flinke gaten in de glasvezelinfrastructuur. Dat blijkt uit het rapport Nederland op Glasvezel 2018 dat vandaag is gepubliceerd door brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA). De organisatie maakt zich zorgen over de haalbaarheid van 5G in Nederland zolang niet meer aandacht geschonken wordt aan de glasvezelnetwerken die daarvoor nodig zijn.

De frequenties voor 5G worden over niet al te lange tijd geveild. Maar voor 5G is meer nodig dan alleen etherfrequenties. Iedere bit en byte die waar dan ook ter wereld wordt verzonden eindigt uiteindelijk in fysieke ondergrondse glasvezelkabels, stelt FCA. ‘Daar waar nu glasvezel wordt of gaat worden uitgerold, gaat het voornamelijk om huishoudens. Als we straks volop profijt willen hebben van 5G, zal tot in elke uithoek van Nederland glasvezel moeten liggen.’

Na een periode van stagnatie zit er weer wat schot in de aanleg van glasvezel. Morgen wordt in Aalten de 3 miljoenste aansluiting in gebruik genomen. De FCA ziet evenwel een scheiding ontstaan tussen aanleg voor huishoudens en bedrijven en de aanleg van de zogenaamde core- en backbone netwerken, die nodig zijn om data over lange afstanden te transporteren, bijvoorbeeld voor 5G.

Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld om de baten van de frequentieveilingen voor 5G ten goede te laten komen aan de aanleg voorzieningen die naast de zendmasten nodig zijn om 5G ten volle te kunnen benutten.

Ook binnen verstedelijkte gebieden en historische stadskernen voorziet de FCA problemen, omdat bestaande netwerken niet voldoende capaciteit hebben voor 5G. De FCA vraagt het kabinet, en in het bijzonder de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, om verder te kijken dan louter de benodigde frequenties en ook de aanpalende infrastructuren voldoende aandacht te geven in de plannen voor 5G.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond