Deel dit artikel
-

Uitspraak Franse rechter bom onder bedrijfsmodel eBay

Een Franse handelaar op eBay met de gebruikersnaam barbie.cindy7 gooit mogelijk het volledige bedrijfsmodel van eBay op de schop. Een Franse rechter bepaalde vanochtend namelijk dat eBay noch namaak noch echte producten van 4 merken van modebedrijf LVMH mag helpen verkopen en vermarkten. Diensten waar Barbie gebruikte van maakte.

Vanochtend legde een Franse rechter in Parijs een boete van 38,6 miljoen euro op aan eBay voor het faciliteren van de verkoop van merkproducten Dior, Kenzo, Givenchy en Guerlain. LVMH klaagde eBay aan voor het faciliteren van illegale handel hierin. De Franse rechtbank bevestigt de uitspraak die een lager rechter eerder deze maand deed in het Franse Troyes.

Iedere dag dat er producten onder een van de merknamen van LVMH op eBay wordt verhandeld, kost eBay 50.000 euro.

Het veilingbedrijf gaf direct aan in hoger beroep te gaan. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de uitspraak een bom legt onder het bedrijfsmodel van de webveiling. Dat stelt althans de Franse krant Le Monde.

Bij eerdere vergelijkbare rechtzaken heeft eBay zich altijd beroepen op het feit dat het niet verantwoordelijk is voor de handel op zijn platform. Het biedt enkel de middelen om transacties af te handelen en de inhoud van advertenties te promoten. De Franse rechter denkt daar anders over.

De uitspraak van vanochtend brengt met zich mee dat eBay vanaf nu voor alle vier de merken moet vooraf moet controleren of het om een namaakproduct gaat én of het product niet buiten de door LVMH geautoriseerde distributiekanalen wordt verkocht. De rechter stelt dat iedere hulp die eBay biedt bij het vermarkten van een niet-geautoriseerd product gelijk staat aan een illegale transactie.

De algemene voorwaarden van eBay verbieden handel in namaakartikelen en zaken als wapens, medicijnen en dieren. Het bedrijf legt de verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels in handen van de verkopers, niet bij zichzelf.

De officiële reactie van eBay vanuit Frankrijk luidt: "Dit is een poging van LMHV om zijn concurrentievervalsende, afgeschermde markt in stand te houden ten koste van de consument. We zullen deze zaak voor hen aanvechten. Tegenover Le Monde spreekt eBays Europese baas Alexandre Menais over ‘een overwinning’, omdat de rechter eBay er niet toe dwingt de beveilingsmechanismen op de site aan te passen.

Een andere rechtzaak van LVMH werd onlangs doorgeschoven naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Die rechtzaak is tussen Google en het Franse modebedrijf. De zaak gaat over de vraag of een derde partij met Google AdWords mag adverteren met de merknaam van een ander. 

Deel dit bericht

9 Reacties

Lex

In eerste instantie denk je dta dit een achterlijke zet is maar het ligt toch wat anders.  eBay.fr staat al jaren vol met namaak producten en dan met name van de LVMH groep. Het gaat hier dus niet alleen om die barbie.cindy7 maar om grootschalig negeren van vele verzoeken van o.a. LVMH om beter op te letten. Nu zijn de eindelijk de pineut die arrogante Amerikanen, mooi zo!

Justitia

@Lex: het is een achterlijke zet Als een handelaar op een rommelmarkt spullen verkoopt die niet verkocht mogen worden van de fabrikant, dan kan je moeilijk de organisatie van de rommelmarkt een boete geven.Ebay kan onmogelijk alle transacties gaan keuren. Als ebay gedwongen wordt om deze fabrikant te helpen, dan is het hek van de dam. Dan worden alle juridische afdelingen wakker van alle grote bedrijven en kunnen internetverkoopplaatsen permanent gaan controleren. Mijn idee: merkt de fabrikant fraude via bijv ebay, dan kan de fabrikant bij ebay om nadere gegevens vragen van de fraudeur. De administratiekosten hiervan komen voor rekening van de fabrikant, die deze kosten zal doorvoeren op de fraudeur. Zo wordt alleen de schuldige gestraft.

Lex

@ Justitia: Ik had in eerste instantie precies hetzelfde standpunt als jou.  Als het om een paar handelaren gaat ok, maar het gaat hier om duizenden aanbieders. Als de markt in Beverwijk keer op keer mensen toelaat met namaakspul dan zal de markt daarop aangesproken worden, zij zorgt er immers voor dat die handelaren fake spul aan de man kunnen brengen. En zoals ik al aangaf gaat het hier niet om een paar tasjes maar om vele vele handelaren.

reinout

Namaak is strafbaar, maar hoe kan Ebay dit controleren dat iets namaak is. Echte LV kan gewoon door verkocht worden in mijn optiek.Dus de kern zit erin dat je voor de gein eens steekproeven moet nemen. Als Ebay blijkt een bron te zijn van verkoop van namaak goederen, dan is dit niet toelaatbaar. Kan mij voorstellen dat LV dit dus ook is gaan testen en dit heeft kunnen aantonen. Het lijkt mij niet (ondanks dat fransen soms raar kunnen handelen oa downloading van muziek) dat een recht maar even 38 mio schade-vergoeding geeft. dan heeft LV wel iets goed kunnen onderbouwen.

Martin

Ik zie hier ook wel parallellen met uploaden: je koopt een Cd en je biedt vervolgens de muziek aan via een p-2-p site. In dat geval zijn ook de 'facilitators', inclusief soms de providers, het haasje.Cd of een andere beschermd merkartikel (tas), dat maakt niet uit.

Justitia

@Martin Dat vind ik dus ook verkeerd. Ik heb het gevoel dat het recht omtrent IT niet goed in elkaar zit. Ik ben bang dat dit te maken heeft met het grote tekort aan mensen die van beide domeinen kennis hebben.

Justitia

@Lex Het aanspreken van de rommelmarktorganisatoren is ok, zolang het hen geen noemenswaardige prestatie kost om de belangen van de fabrikant te verdedigen. Is dat wel het geval, dan moeten de organisatoren daarvoor gecompenseerd worden. Ze zijn simpelweg geen partij in een onwettelijke transactie. > 'het gaat hier om duizenden aanbieders'Ja, ik kan er best in komen dat je dan pleit om 'ff in te grijpen'. Dat zou een zinnige manier zijn. Het probleem is dat dat een precedent schept voor alle soorten producenten die voor elke scheet ebay om de oren gaan slaan met hun voorwaarden. Ik ben bang dat deze aanpak te simpel is en ik denk dat mijn voorstel het probleem ook aanpakt, maar dan alleen de verantwoordelijke treft. 

reinout

Ik ben er eens ingedoken en gezocht naar goede artikelen. Wellicht een update op Emerce morgen om dit eens tegen het licht te houden? Ondanks dat het Frankrijk is, ben ik benieuwd hoe de rest van europa hier naar kijkt; http://reinouttebrake.blogspot.com/2008/07/ebay-is-fcked-by-french-court-which-can.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond