Deel dit artikel
-

UMTS “niet de schuld van Europese Commissie”

De Europese Commissie heeft de afgelopen dagen op het IST2002-congres in Kopenhagen de resultaten van het Information Society Technologies-programma laten zien. Het vierletterwoord UMTS werd dit jaar zo weinig mogelijk in de mond genomen.

De verantwoordelijke eurocommissaris Erkki Liikanen ging maandag bij de opening van IST2002 uitgebreid in op de "moeilijke tijden voor de ICT-sector". Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn de laatste twee jaar verder achteropgeraakt bij Amerika en Japan. Onder het Zesde Kaderprogramma 2002-2006 is 3,625 miljard euro gereserveerd voor subsidie aan ICT-projecten. Liikanen zweeg over de 120 miljard euro die de UMTS-veilingen uit de telecomsector hebben gehaald.

Welke les heeft de Europese Commissie uit de UMTS-ontwikkelingen getrokken? "We hebben altijd gezegd dat er behoefte is aan meer Europees beleid op dit terrein", zegt Liikanen's woordvoerder Per Haugaard. "Er moet meer coördinatie komen. We moeten een dialoog op het hoogste Europese niveau in gang zetten. Lidstaten zullen in de toekomst procedures moeten volgen om fragmentatie en dit soort dingen te voorkomen."

De Europese Commissie valt niets te verwijten; wat er gebeurde met UMTS is de schuld van de lidstaten. "Ja", bevestigt Haugaard. "Als je het zo wilt zeggen klopt dat. Zoals wij het zien heeft de Europese Commissie helemaal niks verkeerd gedaan. We zijn nu wel aan het bekijken hoe we de schade kunnen herstellen en de financiële lasten kunnen verlichten, bijvoorbeeld door netwerken te delen. We moeten naar de toekomst kijken."

Erkki Liikanen trok in zijn speech als voornaamste "les uit de huidige crisis" dat de werkelijke waarde van technologie ligt in wat burgers, bedrijven en samenleving met technologie kunnen doen. Het Europese beleid moet zich daarom meer richten op toepassingen en content en minder op de technologie zelf. Dit is verder uitgewerkt in het eEurope 2005 Action Plan dat afgelopen mei werd aangenomen.

ICT is volgens de eurocommissaris een belangrijk hulpmiddel om "sociale uitdagingen" op te lossen. Liikanen noemt gezondheidszorg en risicomanagement. "Als we het beleid op orde krijgen kan ICT burgers breder betrekken bij sociale en economische ontwikkelingen", aldus Liikanen. Europees beleid moet ook gericht zijn op "samenwerking en het bouwen van partnerships tussen alle belangrijke spelers zodat ze samen obstakels kunnen overwinnen".

Het is meer van hetzelfde. De Europese Commissie vindt herziening van het beleid na het mislukken van eerdere vergelijkbare plannen blijkbaar niet nodig. "eEurope 2005 is geen verandering van richting omdat eerdere plannen zijn mislukt", licht Per Haugaard toe. "Het is een volgende fase van geslaagde plannen." Tot de verworvenheden van voorloper eEurope 2002 rekent de Europese Commissie onder andere de verdubbeling van internetpenetratie, dalende prijzen voor internettoegang en het juridische raamwerk voor e-commerce.

Op het IST2002-congres werden ook weer prijzen uitgereikt voor "baanbrekende producten die het beste in Europese innovatie en informatietechnologie vertegenwoordigen". De drie Grand Prize-winnaars waren Adapto , KonRad en Decuma .

Deel dit bericht

1 Reactie

Ward van Riel

Makkelijk praten voor de Europese Commissie. Bedrijven worden wel gedwongen aan Europese regels te houden maar landen niet. Hoe lang gaat het nog duren dat landelijke overheden hun verantwoordelijkheden nemen voor het stimuleren van innovatie en het bevorderen van de Europese economie (of moeten deze bureaucratische machten eerst gebroken worden?) Men is goed in zoete broodjes bakken, maar men weet absoluut niet hoe het werkt. Het oordeel van de Nederlandse CTO's van multinationals (in recente media) is mi. een bevestiging van het slechte Nederlandse / Europese klimaat voor (technologische) ontwikkeling. Wellicht tijd om koppen bij elkaar te steken en een blok te vormen 'tegen' de overheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond