Deel dit artikel
-

Universal Music: gebruik onze muziek niet voor AI

Universal Music Group vraagt streamingdiensten als Spotify en Apple Music om de muziek van zijn artiesten niet te gebruiken voor trainingsdoeleinden van AI-modellen.

De muziek en teksten van uit Universals stal zijn beschermd door copyright en mogen niet worden gevoed aan slimme software om van te leren.

De muziekuitgever is bang dat slimme ondernemers AI gaan gebruiken om muziek te genereren die líjkt op het werk van populaire artiesten uit Universals stal. Zo zou de eigenaar van pakweg een derde van alle muziekrechten ter wereld een flinke financiële buil kunnen vallen.

Om het risico op uitholling van het artistieke werk te voorkomen, maande Universal streamingbedrijven vorige maand om zijn intellectueel eigendom met rust te laten bij AI-proeven of andere projecten. De Financial Times berichtte hier als eerste over.

Ter illustratie: is dit door AI gemixte liedje een nummer van Michael Jackson of van Kanye West?

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

In Zuid-Korea ging het onlangs nog mis met intellectueel eigendom toen medewerkers van Samsung softwarecode voorlegden aan ChatGPT. Het model van OpenAI gebruikte die tot dan toe onbekende code om bij te leren. Dat resulteerde erin dat ChatGPT andere programmeurs adviezen kon geven die waren geïnspireerd op geheim of beschermd werk van Samsung.

De juridische vraag wat AI’s met intellectueel eigendom mogen en niet ligt nog grotendeels open. Rechters hebben zich er nog niet over uitgesproken. Techfans zeggen dat computers patronen leren, critici zeggen dat ze werk en denkwijzen van anderen simpelweg kopiëren.

Foto: Robocup2013 (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

joey jojo

Grappig om te lezen dat AI nu hetzelfde gaat doen als wat die grote labels gedaan hebben met de muziek industrie en de maatschappij; namelijk het uithollen van creatieve processen en belabberde muziek/films uitstorten over de consument die dan vervolgens denk dat dat “normaal” is voor winst…. Als dit een voorproefje is van de toekomst is het misschien een goed idee om te stoppen met AI want dit begint te klinken alsof het ons uiteindelijk toch echt als slaaf gaat maken….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond