Deel dit artikel
-

Universiteit Twente en TNO werken samen aan robotica en cyberveiligheid

De Universiteit Twente (UT) en onderzoeksorganisatie TNO verstevigen hun samenwerking. Er worden gezamenlijke programma’s ontwikkeld op drie thema’s: robotica, cyberbeveiliging en intelligent diagnostics.

De Universiteit Twente timmert op dit moment flink aan de weg rondom robotica. Er is een nieuw Robotics Centre geopend op de campus en in september 2022 start de nieuwe masteropleiding robotica. De UT en TNO gaan hun samenwerking op dit vlak uitbouwen, bijvoorbeeld rondom exoskeletten en telerobotica (op afstand bestuurbare robots). TNO en de UT richtten eerder al samen het open innovatiecentrum I-Botics op, waarvan UT-onderzoeker Douwe Dresscher in de lead is. Binnen I-Botics wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bedrijven en overheden.

Ook rondom cyberbeveiliging gebeurt veel in Twente en daar is TNO onderdeel van. De UT richtte recent het Twente University Centre for Cybersecurity Research (TUCCR) op. In dit publiek-private centrum slaan professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten de handen ineen voor cybersecurity-onderzoek. Aangezien TNO graag mee wil sturen op het inhoudelijke programma en het ecosysteeemheeft zij zich bij TUCCR aangesloten als zogenaamde ‘Gold member’, net als Thales, Cisco, SIDN en het Nationaal Cyber Security Centrum.

De derde belangrijke pijler is ‘intelligent diagnostics’ voor de HighTech industrie. Rondom dit thema willen beide partijen een gezamenlijk innovatielab oprichten. Dit initiatief sluit aan bij de strategische programmering van smart industry aan de UT en in het bijzonder het vakgebied asset management. Het lab wordt opgezet om wetenschappelijk onderzoek te verrichten dat gevoed en gefinancierd wordt door relevante vragen vanuit industriële partners. Daarbij gaat het vooral over partners die momenteel ook al samenwerken met TNO-ESI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond