Deel dit artikel
-

UPC-moeder investeert miljoenen in Rotterdams bedrijf

De investeringstak van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, neemt een strategisch belang in Metrological. De Rotterdammers leveren technologie om apps te draaien vanuit de settopbox op televisies.

Afgelopen week werd de finale handtekening gezet onder een contract dat Metrological financiële rust en meer werkkapitaal brengt. Om hoeveel geld het gaat, houden de partijen voor zich.

Liberty Global Ventures investeert doorgaans tussen de twee en twintig miljoen dollar, met de optie tot deelname in vervolgrondes.

De investering is een strategische voor beide partijen. Liberty Global koopt zich in bij een leverancier van kerncomponenten van zijn settopbox Horizon. Metrological kan meer technische en commerciële mensen gaan aannemen. “We kunnen meer tractie genereren in overzeese gebieden”, aldus technisch directeur Albert Dahan. Libertys thuisland Amerika hoort daar ook bij.

Metrological levert technologie waarmee uitgevers van spellen, media en andere digitale content applicaties kunnen bouwen voor televisies. De apps worden niet geïnstalleerd op de tv zelf, maar in de settopbox.

Momenteel legt Dahan met zijn team de laatste hand aan zijn SDK. Afgelopen maanden hebben honderden ontwikkelaars de SDK al kunnen gebruiken. De feedback die daarbij naar voren kwam, wordt nu verwerkt in het product. Zodra dat proces is afgerond wordt de SDK publiek vrijgegeven. Iedereen kan dan apps voor tv maken. De operator bepaalt uiteindelijk welke wel en niet in zijn mediaportal verschijnen.

“Operators leveren nu de tv-signalen en zijn aggregator van content. In het spanningsveld tussen internetbedrijven, zenders en operators”, zoals kabelbedrijven, “zoekt deze laatste groep naar manieren om over the top-content te leveren”, zaken als apps, on demand video en muziekdiensten.

Sander Vonk, directeur Liberty Global Ventures, wordt lid van het bestuur van Metrological.

De Horizondecoder van UPC wordt momenteel in vijf Europese landen uitgeleverd. Liberty Global bedient tien miljoen huishoudens in West-Europa met digitale televisie.

Zie ook:

Foto: Mark Roy (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Esther

Ook aan k Louwes sturen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond