Deel dit artikel
-

[Update] Hyves omarmt Googles profielen-API’s

De Nederlandse profielensite omarmt de technische standaarden die Google vrijdag publiceert om externe ontwikkelaars beter toegang te geven tot sociale netwerken. Voor eind 2007 publiceert Hyves een eigen API.

In de nacht van donderdag op vrijdag publiceert Google een drietal API’s waarmee profielensites hun bereik kunnen vergroten.

Steun van LinkedIn, Plaxo, Oracle

Ontwikkelaars van bijvoorbeeld muziek-, foto- en videosites kunnen applicaties bouwen die gebruik maken van informatie uit iemands profielenpagina, zowel informatie over de persoon als over diens vrienden.

Het betreffende project heeft OpenSocial. De technische specificaties worden vrijdag hier gepubliceerd opensocial .

De Nederlandse profielensites Hyves heeft zich afgelopen weken aangesloten bij het wereldwijde initiatief, dat vandaag bekend werd via weblog Techcrunch.com. Hyver Yme Bosme bevestigt de Nederlandse deelname. Na een presentatie twee maanden geleden zegde bedrijven als Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo en Oracle al hun steun toe.

Programmeren voor 100 miljoen vrienden

Raymond Spanjar, mede-oprichter van Hyves, laat aan Emerce weten: "Voor onze gebruikers is dit fantastisch nieuws. Ze krijgen in één keer toegang tot de slagkracht van een omvangrijke internationale gemeenschap van ontwikkelaars."

Ontwikkelaars hoeven zich niet meer af te vragen op welk platform ze hun widgets aan moeten bieden. Via het door Google geïnitieerde platform krijgen ze direct toegang tot 100 miljoen gebruikers en de genoemde profielensites.

Ook Facebook en MySpace zijn gevraagd de standaarden te onderschrijven. Het is echter de vraag in hoeverre zijn daarbij gebaat zijn op dit moment. De sites ontwikkelden namelijk ieder hun eigen, besloten programmeeromgeving.

Straks kunnen volgens Spanjar widgets, de kleine programma’s die iemand op zijn profielpagina kan installeren, ook gebruik kunnen maken van de persoonlijke informatie van de gebruiker en diens vrienden. De eerste praktische voorbeelden daarvan moeten echter nog verschijnen. Google legt enkel de technische basis hiervan met de API’s.

Driekwart Hyvers logt maandelijks in

"Google heeft ons direct benaderd met de vraag of belangstelling hadden voor OpenSocial. Samen met de andere internationale deelnemers zijn we nu direct betrokken bij het formuleren van de eisen die aan de API’s gesteld worden. Sinds begin deze maand houden we ook testen. Het is voor ons zaak dat het Hyves-platform aan de standaarden voldoet."

Hyves heeft 4 miljoen geregistreerde Nederlandse gebruikers. Driekwart van hen logt minimaal 1 keer per maand in op hun profiel. Vorig jaar was dat nog 56 procent. De site genereert maandelijks circa 2,5 miljard pageviews, acht keer meer dan een jaar geleden.

Volgens Spanjar verloopt de publicatie van de OpenSocial API’s parallel met Hyves’ eigen API-ontwikkeling. Die hoopt het Nederlandse bedrijf voor het einde van 2007 te publiceren.

Veel widgets zijn gebaseerd op API’s die met Javascript werken. Expert Douglas Crockford waarschuwde onlangs dat Javascript- en browsertechnologie in combinatie met publieke API’s veiligheidsrisico’s op kan leveren. Hyves’ Raymond Spanjar zegt dat veiligheid hoog in het vaandel staat bij zijn bedrijf. Het Hyves- platform wordt regelmatig getest op veiligheid door externe experts.

Bron foto: RodrigoFavera (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Michiel de Nijs

Dit is een goede stap van Hyves als social network om de concurrentie bij te kunnen benen. Door de widgets vanaf een externe locatie in te laden op de profielpagina's hoeven er niet meer zoveel servers bijgeplaatst te worden. Daarnaast wordt het netwerk voor haar gebruikers weer wat interessanter. Ik ben benieuwd welke Nederlandse bedrijven / individuen de eerste mooie widgets gaan opleveren die aan de OpenSocial standaarden voldoen. Ik heb nog wel wat vernieuwende idee?n in de kast liggen…

VdG

Ik heb alvast twee gadgets geschreven die aan de Open Social specificaties voldoen en dus aan Hyves kunnen worden toegevoegd. De eerste toont de vrienden op een Google Map en de tweede is een chatbox waarbij de nickname gekoppeld is aan het profiel. Zie onderstaande URL:  http://gadgets.videgro.net/opensocial.php

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond