Deel dit artikel
-

Usenet uploader schikt met BREIN voor 10.500 euro

Een man uit Noord Holland die jarenlang actief was onder verscheidene aliassen actief als grootschalig uploader op Usenet heeft met de Stichting BREIN een schikking getroffen van 10.500 euro.

Voor de toekomst is een boetebeding afgesproken van 2500 euro per dag(deel) dat inbreuk plaatsvindt, met een maximum van 50.000 euro.

Het illegale Usenet is ondertussen beginnen te kraken onder de aanhoudende handhavingsacties, beweert BREIN. Ook dit jaar werden al weer meerdere uploaders en beheerders opgespoord en aangepakt waaronder recent een man in België die zich onaantastbaar waande. I

BREIN heeft een procedure aanhangig voor de Hoge Raad met betrekking tot de zorgplichten van een commerciële usenet-aanbieder. Dergelijke aanbieders moeten in principe doeltreffende maatregelen tegen inbreuk treffen.

BREIN verwacht veel van het YouTube & Cyando arrest. Het kan volgens BREIN worden gezien als een soort van voorwaardelijke aansprakelijkheid van platforms voor openbaarmaking via massaal door derden geplaatste bestanden of links. Het arrest oordeelt kort gezegd dat een tussenpersoon zelf inbreuk maakt indien zij niet de ‘geloofwaardige en doeltreffende maatregelen’ tegen inbreuk neemt die van een ‘normaal behoedzame marktdeelnemer’ verwacht mogen worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ludo Raedts

Sinds wanneer is Usenet illegaal?
Usenet is een protocol, praktisch de basis van internet.

Het plaatsen van illegale content op Usenet is verboden. Maar dat geldt ook voor het plaatsen van illegale content op youtube of elders op het internet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond