Deel dit artikel
-

Utrechtse startup wil mensenmassa’s simuleren

Informatica-onderzoeker Roland Geraerts van de Universiteit Utrecht is samen met compagnon Eric de Wilde de start-up uCrowds gestart. Met hun software kunnen organisaties de bewegingen van grote mensenmassa’s simuleren onder verschillende omstandigheden.

De software is al gebruikt door onder meer Schiphol en voor de Start van de Tour de France in Utrecht. Het bedrijf hoopt ook op interesse van game-ontwikkelaars. De Universiteit Utrecht en uCrowds tekenen vandaag de licentie- en samenwerkingsoverkomst.

Met de software van uCrowds kunnen op een pc de bewegingen van 65.000 voetgangers of game-karakters realtime worden gesimuleerd. De virtuele figuurtjes reageren realtime op iedere verandering in de omgeving, zoals een blokkade van een looproute. Zo kan bijvoorbeeld het effect van het (ver)plaatsen van dranghekken, toiletten of tribunes voor een evenement worden onderzocht.

Aan de crowd-simulatiesoftware ligt ongeveer tien jaar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek ten gronslag.

Uiteindelijk wil men van een hele stad kunnen simuleren, met voetgangers en verkeer. Zo kunnen de effecten van aanpassingen in hun samenhang inzichtelijk gemaakt worden. De gemeente Utrecht is in samenwerking met uCrowds en advies- en ingenieursbureau Movares een project met dit doel gestart.

Verder is de software ook voor game-ontwikkelaars interessant. Recent ontwikkelde een team studenten van de Universiteit Utrecht met de software van uCrowds een plug-in om mensenmassa’s te simuleren in het populaire game development platform Unity3D.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud Arends - futurecrafts2003

Dan hoop ik dat er niet veel mensen gaan gamen , want dat is het slechte nieuws. De nieuws verslaving , ik denk dat veel [ jongere mensen ,onder de 40jaar] mensen niet in de gaten hebben dat hier veel aan verdiend wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond