Deel dit artikel
-

UvA lanceert studentenlab voor bescherminginformatievrijheid

De Universiteit van Amsterdam lanceert een lab waar getalenteerde studenten met maatschappelijke partners samenwerken aan nieuw beleid op het gebied van het informatierecht. Het Information Law and Policy Lab (ILP Lab) start met twee actuele projecten: de aansprakelijkheid van internetplatforms, en de consequenties van nieuwe auteursrechtregels voor de vrijheid van journalisten op het internet.

De Europese Commissie onderzoekt op dit moment of internetplatforms aansprakelijk moeten zijn voor wat gebruikers op hun platforms doen. Eén groep studenten werkt aan een beleidsvoorstel dat antwoord geeft op die vraag. Het ILP Lab doet dit onderzoek samen met Bits of Freedom. De andere groep onderzoekt hoe journalisten moeten omgaan met nieuwe Europese regels over het overnemen van nieuwsberichten, of korte fragmenten daarvan, op het internet. Dit onderzoek doet het ILP Lab samen met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten.

Het ILP Lab is een initiatief van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Het is het eerste in zijn soort in Europa. Het Lab is mede mogelijk gemaakt door een donatie van Pamela Samuelson en Bob Glushko, beiden verbonden aan de Universiteit van Berkeley. Stef van Gompel geeft samen met Ot van Daalen leiding aan het initiatief.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond