Deel dit artikel
-

Vacature JD.com wijst op Nederlandse supermarktplannen

JD.com zoekt onder meer een winkelmanager in Amsterdam die minstens vijf jaar ervaring heeft met supermarkten. Uit de tekst van de vacature valt op te maken dat de Chinese gigant plannen heeft voor offline retail in Nederland.

De manager moet namelijk op de hoogte zijn van Nederlandse retail en aanvoerkanalen. Dat zou er op kunnen duiden dat JD.com, een belangrijke concurrent van Alibaba, in Nederland een fysieke supermarkt wil openen.

Wat het precies gaat worden blijft echter speculeren. Het zou kunnen dat de winkel zich louter gaat richten op Chinese toeristen.

JD.com opende in 2018 in Beijing zijn eerste supermarkt onder de noemer 7Fresh. Compleet met ‘magische spiegels’, die weten wanneer een klant een product pakt en vervolgens informatie daarover op een scherm tonen.

JD heeft nu enkele tientallen vestigingen van 7Fresh in China. Een belangrijk kenmerk is dat bestellingen binnen 30 minuten aan huis bezorgd kunnen worden. In de Europese merkenregisters komt de naam 7Fresh overigens nog niet voor.

JD.com heeft nooit een geheim gemaakt van zijn Europese ambities, maar vorig jaar leken de plannen voor Europese e-commerce even niet opportuun meer.

Dat veranderde in januari. Toen zocht JD.com actief naar een geschikte locatie voor een logistieke hub in Europa. In België had het bedrijf belangstelling voor Zeebrugge. Ook is toen onder meer gepraat met de Vlaamse premier Jan Jambon.

Luttele maanden later was JingDong, zoals JD.com voluit heet, echter neergestreken in Venlo. De logistieke tak huurt er een kantoor in een oud marechausseegebouw aan de Kazernestraat. In Venlo komen in elk geval fulfillmentactiviteiten, zo blijkt uit een webpagina van de verhuurder.

Sinds oktober huurt JD.com ook een kantoor in The Gem, een Regus gebouw aan de Joop Geesinkweg in Amsterdam. Hier zijn de retailactiviteiten ondergebracht. De operaties in Nederland lijken door Chinezen te worden geleid of in elk geval direct vanuit Beijing.

JD.com zoekt ook logistieke managers, e-commerce specialisten en een marketingmanager. Of die specifiek voor de Nederlandse markt worden ingezet is niet duidelijk. Het kan ook nog wel even duren voordat JD.com met nieuws hierover naar buiten treedt.

Saillant detail is dat Walmart een serieus belang heeft in JD.com en daarmee via een omweg de Nederlandse markt zou kunnen betreden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond