Deel dit artikel
-

Vacaturesites minder populair

Het aantal bedrijven dat vacatures tegen betaling uitzet op een carrièresite is het afgelopen jaar gedaald naar 8 procent. In november 2000 bedroeg dit nog 13 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview Marketingservice.

Heliview meet halfjaarlijks het werving- en selectiebeleid van 400 tot 600 bedrijven. De metingen van november 2001 zijn deze week bekend gemaakt. Het aantal bedrijven dat vacatures extern op een carrièresite uitzet, bleek met 5 procent te zijn gedaald naar 8 procent. Wanneer het doorplaatsen van vacatures uit andere media wordt meegenomen, liggen de cijfers iets anders. Van blijkt dat 16 procent van de bedrijven gebruik maakt van een vacaturesite, tegen 21 procent in november 2000.

Bedrijven blijken steeds vaker personeel via de eigen site te werven. Eigen websites generen minder respons, maar leveren iets meer geschikte kandidaten op (in 40 procent van de gevallen) dan vacaturesites (31 procent), aldus Heliview.

Het aantal op carrièresite geplaatste vacatures is niettemin toegenomen. Gemiddeld plaatsen bedrijven 9,4 vacatures op een externe site, in april lag dit gemiddelde op 5,3. Grote verliezers zijn evenwel de websites van werving- en selectiebureaus. Die worden minder vaak ingeschakeld. Ook is sprake van minder vacatures per opdrachtgever.

Bij de pure carrièresites blijken de nummers één en twee marktaandeel te hebben verloren. Monsterboard werd in 21 procent van de gevallen ingeschakeld, tegen 25 procent in november 2000. Bij Jobnews gaat het om een daling van 36 procent naar 18 procent.

Deel dit bericht

9 Reacties

Susan Zethof

Vreemde ontwikkeling, het minder populair worden van vacature-sites. Je zou verwachten dat momenteel, in een krappere arbeidsmarkt, bezoeken aan vacature-sites (helemaal de 'grote'jongens als Monsterboard en Jobnews) toe nemen…. neemt het aantal vacatures in traditionele media als dagbladen soms weer toe? Of gaan mensen gerichter bij websites van bedrijven zelf kijken om te zien of er nog vacatures opstaan? Een andere verklaring kan zijn dat het zoeken op vacaturesites ontzettend tijdrovend is, het duurt behoorlijk lang voordat je het kaf van het koren hebt gescheiden en bovendien staan er vaak verouderde vacatures (soms van maanden terug) op. Kortom: ik ben zeer benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, en hoe de cijfers volgend jaar zullen zijn.

Gezonde Gerritje

Online media volgen keurig de trend die bij printed media (het slechte nieuws van PCM, Telegraaf etc) zichtbaar was. Recessie: minder vacatures en verhoudingsgewijs nog sterker krimpende (arbeidsmarkt-)marketingbudgetten.

Sylvain Engelen

Herbezinning van werkgevers en werkzoekenden? Kennelijk zijn zowel de werkgevers als de werkzoekenden kritischer aan het worden. In tijden van krapte en het 'nieuwe' fenomeen internet zag iedereen de ongekende mogelijkheden van vacaturesites en werden ook deze een hype. Deze sites beloven toch minder dan dat ze kunnen waarmaken. Namelijk de vacature die bij je past. Daarvoor ontbreken nog steeds de juiste matchingtechnieken en behoort de kandidaat, ook niet onbelangrijk, heel goed te weten wat hij of zij wil. Misschien daarom dat corporate sites betere resultaten laten zien. Immers de kandidaten die daar naar toe surfen weten heel goed wat ze willen. Misschien daarom dat initiatieven als CarreerFever goed aanslaan. Kandidaten kunnen alleen solliciteren als ze aan bepaalde criteria voldoen. En misschien daarom dat sites als 123test.nl (wat wil en kan ik?) nog steeds stijgende bezoekersaantallen laten zien. Kortom. Vacaturesites krijgen weer de plek die ze verdienen. Een digitale opsomming van beschikbare vacatures. Niet meer en niet minder.

Fred

De algemene daling van het gebruik van vacaturesites zal inderdaad samenhangen met de conjunctuur, zoals ook gedrukte media de teruggang ervaren. Veel opmerkelijker is eigenlijk hoe zwaar (voormalig) marktleider JobNews positie verliest: een halvering. Een wel heel zware afstraffing van de 'vernieuwingen' die zijn doorgevoerd en kennelijk door de markt niet gepruimd worden.

wouter

Vacaturesites minder populair? Voor wie? De laatste 6 maanden van 2001 hebben zeker een verandering in het vacatureaanbod teweeggebracht en het aanbod van ICT vacatures is gedaald. Het totale volume in vacatures is echter gestegen. Ook het bezoek aan vacaturesites (o.a. JobbingMall.nl in het bijzonder) is gestegen. Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van vacaturesites hebben ervaren wat wel en wat niet werkt. Het "nieuwe" is er vanaf en ook voor vacaturesites geldt dat prijs/prestatie in overeenstemming moet zijn.

Erik Hendriksen

Het moge duidelijk zijn dat de markt voor carrièresites volwassen begint te worden. Bedrijven leren beter begrijpen hoe het werkt, met welke vacatures het goed werkt en met welke minder. De carrièresites zelf krijgen inderdaad meer bezoekers en minder vacatures, hetgeen gezien de huidige economische ontwikkelingen niet verbazingwekkend is. De sites die het inmiddels al enkele jaren goed doen (met ups en downs) en die min of meer als overlevenden beschouwd mogen worden zijn uiteindelijk toch monsterboard, intermediair en jobnews. Via deze weg wens ik vooral de werving en selectiebureaus veel sterkte toe, want het is vooral die hoek waar nu de rake klappen vallen. Zeer betreurenswaardig overigens dat dhr. Wouter wederom via deze weg probeert om Jobbingmall te promoten: "Ook het bezoek aan vacaturesites (o.a. JobbingMall.nl in het bijzonder) is gestegen". Zijn uitspraak is waarschijnlijk nog terecht ook, procentueel gezien is een stijging van 50 naar 100 bezoekers natuurlijk groter dan een stijging van 500.000 naar 600.000 bezoekers…

Egbert Hennen

Ja, er zullen zeker rake klappen gaan vallen onder de werving en selectieburo's!De tarieven die deze buro's al jaren handhaven wordt nog steeds niets aan gedaan! en maar klagen dat het zo slecht gaat!Wij van Vrijebanenmarkt gaan d.m.v. een franchiseformule deze markt op zijn kop zetten, wij rekenen slechts 5%, dat is wel even wat anders dan 20 tot 30%!De werkgever geeft ons veel sneller een opdracht, want voordat geld kan hij het zelf niet doen. Onze doelstelling is eind van het jaar minimaal 100 franchisenmers te hebben. http://www.vrijebanenmarkt.nl

Erik

Egbert, wat denk je te bereiken met je spam bericht. Dit is een artikel van 2 jaar oud en jij vindt het nodig om hier nog op te reageren met een "reclame boodschap"

Koen Kuit

Ten opzichte van 3 jaar geleden is het aantal gebruikers van internet, dus het aantal gebruikers van vacatures sites nog steeds gestegen. Dus een kleiner aandeel van een groter bereik lijkt me.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond